Zopf! Το παραδοσιακό ψωμί-πλεξούδα της Ελβετίας!
(τι σας θυμίζει; το τσουρέκι!)
Η “ελαφρώς” ανατριχιαστική ιστορία της πλεξούδας!
Πιστεύεται ότι το ψωμί εφευρέθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα. Αρχικά, οι χήρες έκοψαν τα πλεκτά μαλλιά τους και τα έθαβαν με τους αείμνηστους συζύγους τους. Αργότερα, έψησαν zopf και έθαψαν ψωμιά αντί για μαλλιά. Το όνομα zopf σημαίνει κυριολεκτικά πλεξούδα, που αναφέρεται στο σχήμα του ψωμιού.
Θα σας δώσουμε συνταγή σήμερα!
(που τόσο μοιάζει με το τσουρέκι μας αν προσθέσουμε λίγη ζάχαρη και μπαχαρικά)
Υλικά
1 κιλό λευκό αλεύρι (πολυτελείας)
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
20 έως 30 γρ. νωπή μαγιά, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, μαλακό
700-750 γρ γάλα
αυγό (κρόκος)χτυπημένο με λίγο νερό
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
20 έως 30 γρ. νωπή μαγιά, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, μαλακό
700-750 γρ γάλα
αυγό (κρόκος)χτυπημένο με λίγο νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι, στη συνέχεια προσθέστε μαγιά, ζάχαρη και γάλα. Ζυμώνετε έως ότου έχετε μια λεία ζύμη και στη συνέχεια ζυμώνετε μαζί το βούτυρο μέσα.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπωλ, καλύψτε με μεμβράνη και φυλάξτε σε ένα ζεστό μέρος για μια ώρα, έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Χωρίστε τη ζύμη σε 3 ή τέσσερα ίσα κομμάτια, διαμορφώστε τα σε κορδόνια και μετά ύφανση σε πλεξούδα. (σαν τα τσουρέκια)
Χωρίστε τη ζύμη σε 3 ή τέσσερα ίσα κομμάτια, διαμορφώστε τα σε κορδόνια και μετά ύφανση σε πλεξούδα. (σαν τα τσουρέκια)
Τοποθετήστε την πλεξούδα σε ένα ταψί ψησίματος με λαδόκολλλα, πασπαλίστε το με νερό και αφήστε το να ανέβει για τα επόμενα 30 έως 60 λεπτά.
Αλείψτε με τον κρόκο (διλαυμένο σε λίγο νερό) και μετά τοποθετήστε το στο κάτω μέρος του φούρνου που έχει προθερμανθεί στους 200 ° C και ψήστε για 45-55 λεπτά, αντιστάσεις
Αλείψτε με τον κρόκο (διλαυμένο σε λίγο νερό) και μετά τοποθετήστε το στο κάτω μέρος του φούρνου που έχει προθερμανθεί στους 200 ° C και ψήστε για 45-55 λεπτά, αντιστάσεις
.tasteatlas.com