(αλπικό φαγητό για κρύο και παρέα, εύκολο)
Υλικά για 4 μερίδες (ελληνικές)
4 κουταλιές αλατισμένο βούτυρο
2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
350 γρ πένες ή άλλα κοντά μακαρόνια
240 γρ τεμαχισμένο Gruyère ή άλλο αλπικό τυρί ή γραβιέρα
3/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (όλα τα λιπαρά)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο για γεύση
Σάλτσα μήλου για σερβίρισμα (αν βρείτε)
1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
350 γρ πένες ή άλλα κοντά μακαρόνια
240 γρ τεμαχισμένο Gruyère ή άλλο αλπικό τυρί ή γραβιέρα
3/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (όλα τα λιπαρά)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο για γεύση
Σάλτσα μήλου για σερβίρισμα (αν βρείτε)
Φρέσκο μαϊντανό προαιρετικό, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις
Βουτυρώστε ή λαδώστε ελαφρά ένα οβάλ ή παραλληλόγραμμο σκεύος
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, ρίξτε μια πρέζα αλάτι και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελωθούν. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 30 λεπτά.
Βράστε νερό σε κατσαρόλα
Μόλις βράσει το νερό, προσθέστε τις πατάτες σε κύβους. Καθώς αρχίζουν να μαλακώνουν, μετά από περίπου 5 λεπτά, προσθέστε τα ζυμαρικά
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, ρίξτε μια πρέζα αλάτι και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελωθούν. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 30 λεπτά.
Βράστε νερό σε κατσαρόλα
Μόλις βράσει το νερό, προσθέστε τις πατάτες σε κύβους. Καθώς αρχίζουν να μαλακώνουν, μετά από περίπου 5 λεπτά, προσθέστε τα ζυμαρικά
Συνεχίστε να μαγειρεύετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, έως ότου οι πατάτες είναι μαλακές και τα ζυμαρικά είναι σχεδόν μαλακά, περίπου 7 λεπτά.
Στραγγίστε
Σε μεσαίο μπολ, ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος με αλάτι, πιπέρι και περίπου 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
Τοποθετήστε το 1/3 των πατατών και των μακαρονιών στο βουτυρωμένο σκεύος φούρνου. Καλύψτε ομοιόμορφα με το 1/3 του τριμμένου τυριού. Ρίξτε λίγο μείγμα κρέμας
Τοποθετήστε το 1/3 των πατατών και των μακαρονιών στο βουτυρωμένο σκεύος φούρνου. Καλύψτε ομοιόμορφα με το 1/3 του τριμμένου τυριού. Ρίξτε λίγο μείγμα κρέμας
Ρίξτε άλλα 1/3 πένες και πατάτες. Συμπληρώστε με το 1/3 του τυριού , κρέμα και μετά ότι απέμεινε από πέννες και πατάτες. Απλώστε ομοιόμορφα το υπόλοιπο τεμαχισμένο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι το τυρί λιώσει περίπου 15-20 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο και βάλτε ομοιόμορφα τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι το τυρί λιώσει περίπου 15-20 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο και βάλτε ομοιόμορφα τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
πηγη tarasmulticulturaltable.com
φωτο betty bossi