(συνταγή από τον Ηλία Μαμαλάκη)
Μισό κιλό αλεύρι γοχ
300 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. τραχανά
300 γρ. τριμμένο τυρί φέτα
μισό κρασοπότηρο γάλα
2 κ. της σούπας λάδι
1 κ. της σούπας ξύδι
αλάτι
λάδι για το άλειμμα του φύλλου
2 αυγά χτυπημένα για το άλειμμα του φύλλου
λίγο βούτυρο
Γεμίζετε μία κατσαρόλα με νερό και βάζετε τα κρεμμύδια να ζεματιστούν. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν.
Όταν μαγειρευτούν τα περνάτε από ένα σουρωτήρι τους ρίχνετε λίγο κρύο νερό και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο. Σε μπολ με το αλεύρι, κάνετε μια τρύπα στη μέση, βάζετε το γάλα, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, λίγο ζεστό νερό, ενώ συγχρόνως ζυμώνετε με το χέρι. Προσθέτετε και άλλο ζεστό νερό αν χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη ελαστική και μαλακή. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Μετά από μισή ώρα περίπου χωρίζετε τη ζύμη στη μέση. Αλευρώνετε μια επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίγετε ένα πολύ μεγάλο φύλλο.
Στο φύλλο που ανοίξατε, απλώνετε με ένα πινέλο μπόλικο λιωμένο βούτυρο και λίγο λάδι Αλείφετε επίσης και το ταψί με λιωμένο βούτυρο.
Αδειάζετε και τα χτυπημένα αυγά στο φύλλο και τ΄απλώνετε γρήγορα πάλι με το πινέλο σόλη την επιφάνεια του φύλλου.
Απλώνετε πάνω στο φύλλο το βρασμένο κρεμμύδι, προσπαθώντας να πάει παντού, στη συνέχεια βάζετε το τυρί,και τέλος τον τραχανά.
Αρχίζετε να τυλίγετε το φύλλο. Μ’ένα μαχαίρι, κόβετε λωρίδες, τις κλείνετε και τις βάζετε στο ταψί.
Επαναλαμβάνετε μ’όλο το φύλλο. Γεμίζετε το ταψί και με το μαχαίρι κόβετε την πίτα μερίδες.
Από πάνω προσθέτετε λιωμένο βούτυρο και βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Στα 20 λεπτά που ψήνεται η πίτα, βάζετε νερό στο ταψί για να μουσκέψει ο τραχανάς και συνεχίζετε το ψήσιμο.