“Τρίμμα” τοπική σπεσιαλιτέ Ζαγοροχωρίων!
(είναι σαν τζιγεροσαρμάς με αυγά, Πασχαλινό έθιμο για την 2η μέρα του Πάσχα)
Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια
2 μπόλιες
αρνίσια έντερα
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3-4 σκόρδα ψιλοκομμένα
1/2 κιλό διάφορα χόρτα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
12 αυγά (10+2 για το τέλος)
1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
ελαιόλαδο για άλειμμα
Διαδικασία
Πλένετε τη συκωταριά και τα έντερα, βράστε τα σε αλατισμένο νερό και κόψτε τα σε πολύ μικρά κομμάτια. Μουσκέψτε τις μπόλιες σε χλιαρό νερό για να μαλακώσουν.
Βάλτε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα εντόσθια στην κατσαρόλα να σοταριστούν.
Προσθέστε σιγά σιγά τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα, χορταρικά και μυρωδικά και τα ανακατεύετε καλά να μαραθούν μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να ψηθούν τα υλικά.
Αφήστε τα να κρυώσουν για λίγο. Στη συνέχεια ρίξτε τη μισή φρυγανιά, το τυρί, την ψίχα του ψωμιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα 10 αυγά χτυπημένα κι ανακατέψτε καλά το μείγμα. Αλείψτε ένα ταψί με ελαιόλαδο, πασπαλίστε το με τη φρυγανιά που έμεινε κι αδειάστε μέσα το μείγμα.
Στρώστε το καλά και περιχύστε το με τα δύο αυγά που θα ρίξετε από πάνω, αφού τα χτυπήσετε. Σκεπάστε το ζαγορίσιο τρίμμα με τις μπόλιες που θα αλείψετε από πάνω με ελαιόλαδο.
Ψήστε το στο φούρνο, στου 180 αντιστάσεις, μέχρι να πάρει ανοιχτό καφετί χρώμα Όταν είναι έτοιμο, σερβίρετε το στους καλεσμένους σας!
πηγη ediva.gr