Τσιγαρίδια! Κάτι σαν το γνωστό μας σπανακόρυζο
(συνταγή από το σάιτ cookpad, Μαριάνθη)
Η νηστίσιμη αυτή συνταγή παραδοσιακά γίνεται με άγρια χόρτα, ωστόσο μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και σπανάκι.
Υλικά
1 κιλό άγρια χόρτα καθαρισμένα (καυκαλήθρες, ζοχούς, λάπαθα, κ.α.)
1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (ή πιο παραδοσιακά σέλινο)
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο (ή πιο παραδοσιακά μάραθο)
1 κ.σ. καλά γεμάτη (κούλουμη) πελτέ ντομάτας
1/2 κούπας ρύζι blue rose ή Καρολίνα ή νυχάκι
ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι (γιατί όποιος έχει το πιπέρι βάζει και στα λάχανα…)
1 ξυλαράκι κανέλα
1/2 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Κόβουμε τα χόρτα σε μέγεθος περίπου 3-4 δαχτύλων, κρατώντας χωριστά το σπανάκι από τα άγρια. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, τόσο ώστε να καλυφθεί ο πάτος, ρίχνουμε και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε και τσιγαρίζουμε πρώτα τα άγρια (που θέλουν μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος) και κατόπιν το σπανάκι.
Τα γυρίζουμε, μέσα στην κατσαρόλα, με ξύλινη κουτάλα, έως ότου βγάλουν τα περισσότερα υγρά τους και μειωθούν σε όγκο. Τα “ταλαιπωρούμε” όσο το δυνατόν λιγότερο, για να μη διαλυθούν.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ζάχαρη (αν θέλουμε), πιπέρι, κανέλα, μαϊντανό (ή σέλινο), μάραθο (ή άνηθο) και τόσο νερό όσο χρειάζεται για να είναι σχεδόν καλυμμένα. Όταν θα κοντεύουν να είναι μαγειρεμένα ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να είναι καλυμμένο από τα υγρά. Προσθέτουμε και το αλάτι. Αν χρειαστεί υγρά προσθέτουμε ελάχιστο βραστό νερό.
Μόλις μαγειρευτεί το ρύζι το φαγάκι μας είναι έτοιμο! Συνοδεύεται τέλεια από Κεφαλονίτικη φέτα. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!