(Γίνεται και με χοιρινό και με μοσχαρίσιο κρέας)
Συνταγή από mamavasso.me
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕΡΙΔΕΣ
1,5 κιλό χοιρινό, από μπούτι , με λίγο πάχος, κομμένο σε μερίδες
3 κιλά πράσα
½ κούπας ελαιόλαδο
10 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες, ολόκληρες
1 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
½ κουταλάκι καυτερό, κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο . Αν σας αρέσουν τα πολύ πικάντικα βάλτε 1 κουταλάκι ή παραπάνω.
1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά
6 κόκκους μπαχάρι, 1 κουταλιά πιπέρι μαύρο, σε κόκκους
15 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
2 κούπες νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα, το τρυφερό τμήμα, σε μεγάλα κομμάτια και τα χωρίζουμε, κάθετα στα δύο, ή στα τέσσερα, αν είναι χοντρά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από το νερό.
Τα βάζουμε σε πήλινη ή μεταλλική γάστρα, κατά προτίμηση, με καπάκι.Προσθέτουμε το νερό.*
Βρέχουμε και στύβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, και σκεπάζουμε το φαγητό. Έτσι δεν καίγεται το κρέας και μένουν μέσα οι μυρωδιές του. Κλείνουμε με το καπάκι ή αν δεν έχει το σκεύος το καλύπτουμε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο, να μην φεύγουν οι ατμοί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 250 β., για 15-20 λεπτά . Κατόπιν χαμηλώνουμε στους 130, και το ξεχνάμε για τουλάχιστον 3,5 -4 ώρες.
Ο χυμός του δαμάσκηνου, που λειώνει σχεδόν, μαζί με την πάπρικα, αφήνει μια νόστιμη ροζέ σαλτσούλα, υπέροχη.
Στα χωριά της Μακεδονίας κλείνουν με ζυμάρι το καπάκι του τέντζερη και το ψήνουν στην άκρη στο τζάκι, από το πρωί μέχρι την ώρα του γεύματος. Στις σύγχρονες όμως κουζίνες μπορούμε να σιγοψήσουμε, χωρίς να εξατμισθούν οι χυμοί και οι μυρωδιές.
Σερβίρουμε με άσπρο πιλάφι ή ζαφοριασμένο, με καβουρδισμένα κουκουνάρια