Επιτέλους (για κάποιους) τσουρέκια vegan με μέλι!
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΙΑ
50γρ νωπή μαγιά
15γρ ξερή μαγια
2 κ.σ. αλεύρι ντίνκελ ολικής
150 ml χλιαρό νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1080γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής
μία πρέζα θαλασσινό αλάτι
2/3 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας
ή 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας
1 κοφτό κ.γ. κακουλέ
1 1/2 κ.γ. μαστίχα σκόνη
1 2/3 κ.γ. μαχλέπι
2 1/2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού 350γρ μέλι
180ml ελαιόλαδο
50-70ml χυμό πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Ξεκινάτε βάζοντας τα υλικά της μαγιάς σε ένα γυάλινο μπωλ, ανακατεύετε καλά με το σύρμα για να διαλυθεί το αλεύρι και αφήνετε μέσα στο φούρνο με αναμμένη τη λάμπα για 20-30 λεπτά να φουσκώσει.
Εν τω μεταξύ, βάζετε όλα τα στεγνά υλικά στο μπωλ της κουζινομηχανής ή στη λεκάνη που θα πλάσετε τη ζύμη σας και τα ανακατεύετε πολύ καλά με ένα κουτάλι.
Όταν η μαγιά φουσκώσει, ξεκινάτε το ζύμωμα. Ξεκινάτε την κουζινομηχανή/μιξερ σας και σιγά σιγά προσθέτετε διαδοχικά τη φουσκωμένη μαγιά, το λάδι, το μέλι και το χυμό. Περιμένετε να “πίνει” το ένα υλικό πριν προσθέσετε το επόμενο. Επίσης, το χυμό ξεκινήστε να βάζετε λίγο λίγο, γιατί ανάλογα με τη ρευστότητα του μελιού που έχετε ίσως χρειαστεί μόνο 50 ή μέχρι και 70γρ. Θα πρέπει να φτάσετε τη ζύμη να είναι μαλακή (να πατιέται με το χέρι σας) χωρίς όμως να κολλάει. Αν κολλάει, σημαίνει ότι έχετε βάλει πολύ χυμό, προσθέστε 1-2 κ.σ. αλεύρι στο τέλος για να το “διορθώσετε”.
Βάζετε λίγο αλεύρι στον πάτο του μπωλ σας και το γυρνάτε να καλύψει τα τοιχώματα, τοποθετείτε τη ζύμη μέσα (για να μην κολλήσει φουσκώνοντας) και το βάζετε μέσα στο φούρνο στους 40-50 βαθμούς να φουσκώσει για 1,5 ώρα).
Στη συνέχεια βγάζετε τη ζύμη και πλάθετε τα τσουρέκια σας. Χωρίστε τη ζύμη στα δύο ή στα τρία για λίγο μικρότερα τσουρέκια. Στο σημείο αυτό προσέξτε να πλάσετε σφιχτά τα τσουρέκια γιατί αλλιώς θα “απλώσουν” στο ψήσιμο. Αν τα πλάστε σφιχτά, θα φουσκώσουν (όσο φουσκώσουν, χιχι!) προς τα πάνω! Βάλτε σε ένα μικρό μπωλ 1 κ.γ. μέλι με λίγο νερό και ανακατέψτε το. Αλείψτε τα τσουρέκια με αυτό και ρίξτε από πάνω σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ, ότι σας αρέσει περισσότερο. Βάλτε τα τσουρέκια στο φούρνο στους 40-50 βαθμούς (πάνω κάτω χωρίς αέρα) να φουσκώσουν για 30 λεπτά).
Γυρίστε το φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα και αντιστάσεις, χωρίς να βγάλετε έξω τα τσουρέκια, και ψήστε για 20-30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να ροδίσουν. Ελέγξτε ανάμεσα στο πλέξιμό σας, και αν φαίνεται λίγο άψητο αφήστε τα λίγο ακόμα, πχ 5 λεπτά. Μην τα παραψήσετε, καλύτερα να είναι λίγο πιο μαλακά μέσα παρά να είναι πολύ σκληρά από έξω και να καούν. Στις φωτογραφίες, βλέπετε και το “απλωμένο” τσουρέκι και το κανονικό, που όπως σας είπα έχει να κάνει με το πλάσιμο. Αυτό είναι περίπου το χρώμα που επιδιώκετε στο ψήσιμο.
πηγή gojimary.gr