από την καλή μας φίλη Ευρώπη Κασκαλίδου
αν θέλετε να κάνετε αλμυρή παραλλαγή, αφαιρείτε την ζάχαρη
Μπορείτε να βάλετε και κάποιο ξηρό καρπό με λίγη ζάχαρη.μεσα.
Τσουρέκια γεμιστά με ξηρούς καρπούς η ότι άλλο επιθυμείτε.
Υλικά 2 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
150γρ ζάχαρη
Δύο αυγά (1 ολόκληρη και 1 ασπράδι)
14 γρ μαγιά
6-7 κούπες αλεύρι γ.ο.χ +1-2 βανιλιες
100 γρ βούτυρο λιωμένο.(κατά προτίμηση ανάλατο και βάζετε εσείς μέσα στην ζύμη μια τσιμπία αλάτι)
Σε ένα μπολ βάζετε το γάλα την ζάχαρη την βανίλια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Ρίχνω την μαγια ανακατεύω λίγο μετά σιγά σιγά το ένα ολόκληρο αυγό και το ασπράδι συνεχίζω το ανακατεμα και ρίχνω το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη λίγο κολόδες ρίχνω στο τέλος και το βούτυρο ζυμωνο μέχρι να το τραβήξει όλο.Σκεπαζω και αφήνω να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου μία ώρα.
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη την χωρίζουμε σε 12-14 μπαλάκια. Εάν θέλω να τα κάνω σε ρολά ανοίγω με τον χοντρό πλάστη σε φύλλο μακρόστενο βάζω την γέμιση και τυλίγω από κάτω προς επάνω. Η αν θέλω στρογγυλά ανοίγω το κάθε μπαλάκι στην παλάμη του χεριού μου βάζω στο κέντρο την γέμιση και κλείνω φροντίζω το κλείσιμο να είναι πάντα από κάτω.Σκεπαζω τα τσουρεκοψωμακια μου τα αφήνω να φουσκώσουν για 15 λεπτά.Επειτα αφού έχουν φωσκοσει τα αλείφω με τον κρόκο αυγού χτυπημένο με δύο τρεις κουταλιές σούπας γάλα.Ψηνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 180βαθμους για 15 με 20 λεπτά.