Τυρί σπιτικό και γρήγορο στην παρασκευή του!
(Δημοσιεύθηκε από KostasSpear στο Cookpad)
Φτιάχνουμε τυρί σε λίγα λεπτά, εύκολα και κατανοητά και μπορούμε να το καταναλώσουμε αμέσως ως μαλακό τυρί ή την επομένη μέρα ως σκληρό τυρί.
Υλικά
6 λίτρα γάλα κατά προτίμηση πρόβειο, αλλά μπορούμε και με κατσικίσιο και με αγελαδινό, ακόμη και με του εμπορίου
1 κατσαρόλα για να χωρέσει τη ποσότητα του γάλατος που μπορούμε να βρούμε
τούλια ή μαξιλαροθήκη για το σούρωμα του γάλατος
1 ξύλινη σπάτουλα (κουτάλα)
1 σουρωτήρι
1 θερμόμετρο κουζίνας
ξινό για το πήξιμο του γάλατος μας
αλάτι χοντρό και ψιλό
καλούπι σκληρό για τυριά, για να βάλουμε το τυρόπηγμα ή τσαντίλα ή μια μαξιλαροθήκη
Εκτέλεση
Σουρώνουμε το γάλα.
Ανεβάζουμε την θερμοκρασία του γάλατος στους 83οC ανακατεύοντας με την ξύλινη σπάτουλα, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας συνεχώς για να μην μας πιάσει το γάλα.
Ανεβάζουμε την θερμοκρασία του γάλατος στους 83οC ανακατεύοντας με την ξύλινη σπάτουλα, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας συνεχώς για να μην μας πιάσει το γάλα.
Μια κοφτή κουταλιά ξινό βάζουμε σε ένα ποτήρι του κρασιού με νερό και ανακατεύουμε (στα 6 λίτρα γάλα).
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας και συνεχίζουμε ν΄ανακατεύουμε μέχρι το τυρόπηγμα να βγει στην επιφάνεια.
Πριν φουσκώσει το γάλα μας σβήνουμε την φωτιά.
Με το σουρωτήρι μας μαζεύουμε το τυρόπηγμα σε μια τσαντίλα ή στο καλούπι μας.
Όταν στραγγίξει το αλατίζουμε και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Αν το θέλουμε να γίνει σκληρό το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και το αφήνουμε παραπάνω ώρες να σφίξει και το κόβουμε μετά.
Το τυράκι μας μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο για πολύ καιρό χωρίς να μας χαλάσει ή να πάρει μυρωδιά από άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στο πήξιμο του (ξίδι-λεμόνι), χάρις στο ξινό που βάλαμε.