“Τυροκλούρι” ή “πίτα του κάμπου”
Μια ιδιαίτερη , σπάνια πίτα με βαθιές ρίζες από την Λάρισα!
Δείτε τις φωτογραφίες μια-μια και θα απολαύσετε μια πίτα αλλιώτικη!
Η εκτέλεση τόσο αυθεντική όσο και η πίτα!
Ξεκινάμε!
Βάζω σε μια λεκάνη 1 κιλό περίπου αλεύρι(για το μεγάλο ταψί της κουζίνας)μαζί με λίγο αλάτι(το πόσο αλάτι θα βάλετε εξαρτάται και από το πόσο αλμυρό είναι το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε)…
…το ζυμώνω με νεράκι χλιαρό,ώστε να γίνει ένα ζυμαράκι μαλακό…
…κατόπιν το χωρίζω σε 7 μπαλάκια(η μητέρα μου επιμένει πως πρέπει να είναι απαραίτητα 7)…
…ύστερα λαδώνω το ταψί…
…και ανοίγω το πρώτο φύλλο(αυτό μπορεί να γίνει και με το χέρι αρκεί να επιμείνετε ώστε να ανοίξει τόσο όσο περίπου είναι ο πάτος του ταψιού(και λίγο λιγότερο δεν πειράζει)…
…το στρώνω στο ταψί…
…ρίχνω λαδάκι…
…το απλώνω με το πινέλο(όχι απαραίτητα αλλά κάτι έπρεπε να κάνει και η κόρη μου)…
…και τρίβω πάνω του τυρί φέτα(το πόσο θα βάλετε εξαρτάται από τα γούστα σας)…
…και η διαδικασία συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο…
…έως ότου τελειώσουν και τα εφτά φύλλα και στο ταψί έχει σχηματιστεί ένα “βουναλάκι”με φύλλα,λάδι και τυρί…
…κι όταν αυτό γίνει διπλώνω τα φύλλα στη μέση…
…και κατόπιν πάλι στη μέση…
…και ύστερα ζυμώνω…
…έως ότου τα φύλλα απλωθούν σε ολόκληρο τον πάτο του ταψιού…
…ρίχνω λάδι…
…και την ψήνω στους 180 βαθμούς…
Πριν την κόψετε καλύτερα αφήστε την να κρυώσει…Επίσης δώστε σημασία στο τυρί που θα χρησιμοποιήσετε…Εγώ τη φτιάχνω με τυρί γίδινο που παίρνω από δικό μου άνθρωπο και βρίσκω πως είναι αξεπέραστο…Καλή επιτυχία..
πηγή -φωτογραφίες http://vasanakia.blogspot.com /
Βασική-πρώτη
φωτο από το instagram “τυροκλούρι γιαγιάς Δώρας” Καλογιάννης Χαρίλαος









