ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ -ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΓΛΑΣΟ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ!
Υλικά
-
1 φλ (250 γρ.) φρέσκο βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
2 φλ ακατέργαστη ζάχαρη
-
6 αυγά χωρισμένα σε κρόκους κι ασπράδια (κρύα από το ψυγείο)
-
3 φλ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
-
1/2 φλ άγλυκο κακάο (κοσκινισμένο)
-
2 κγλ baking powder
-
1 φλ (250 γρ.) γάλα πλήρες (3,5% λιπαρά)
-
½ φλ του καφέ κονιάκ, Amaretto ή Grand Marnier
-
ξύσμα και χυμό από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
-
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
-
100 γρ αλεσμένα καρύδια
-
50 γρ αλεσμένα αποφλοιωμένα αμύγδαλα
-
50 γρ σταγόνες σοκολάτας υγείας
-
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
-
φραγκοστάφυλλα ή σπόρια ροδιού για διακόσμηση
Οδηγίες
-
Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη (κρατώ 2 κσ για την μαρέγκα) για 10′ μέχρι να έχω ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα. Προσθέτω έναν – έναν τους κρόκους των αυγών, το γάλα, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκάλι και τα ξύσματα πορτοκαλιού και λεμονιού. Συνεχίζω με το κοσκινισμένο αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τα αλεσμένα αμύγδαλα, τα καρύδια και τις σταγόνες σοκολάτας.
-
Χτυπώ τ’ ασπράδια αυγών στο μίξερ σε καθαρό κάδο και δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Αφού χτυπηθούν για 3-4’ κι αποκτήσουν όγκο, προσθέτω τις 2 κ.σ. ζάχαρη και συνεχίζω ωσότου η μαρέγκα γυαλίσει και αποκτήσει κορυφές.
-
Προσθέτω τη μαρέγκα στη ζύμη του κέικ σε τρεις δόσεις ενσωματώνοντας με μαλακές και κυκλικές κινήσεις από το κέντρο προς τα τοιχώματα, περιστρέφοντας ταυτοχρόνως το σκεύος. Κατά την ενσωμάτωση η μαρέγκα δεν πρέπει να χάσει τον όγκο της.
-
Μεταφέρω τη ζύμη της βασιλόπιτας σε βουτυρωμένη κι αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα χωρίς τρύπα (διαμέτρου 28-30 εκ) και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 60’. Βεβαιώνομαι ότι το κέικ έχει ψηθεί καλά όταν τρυπώντας το στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα αυτή βγει στεγνή.
-
Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα την μεταφέρω σε πιατέλα, την αχνίζω με την ζάχαρη περασμένη από κόσκινο σχηματίζοντας σχέδια και την διακοσμώ με φραγκοστάφυλα ή σπόρια ροδιού για καλή χρονιά και καλή τύχη!
πηγη www.dailycious.gr