Τώρα που τα βλίτα είναι στο φόρτε τους, επωφεληθείτε και φτιάξτε μία Βλιτόπιτα … για συνοδευτικό ή κύριο πιάτο !!! Μόλις βγήκε από τον φούρνο… περιττό να σας πω !!! κοπιάστε…..
🍃🍃🥀🍃🍃🍃🥀🍃🍃🍃🥀🍃🍃
Βλιτόπιτα…. Καίτη Νίνου Χατζηζαχαρία
Υλικά για φύλλο:
370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1 φακ. ξηρή μαγιά
100 ml ζεστό νερό
150 ml ελαιόλαδο
1 αυγό
Υλικά για γέμιση:
1 κιλό βλίτα
10 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1/4 ματσάκι δυόσμο φρέσκο και ψιλό κομμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 αυγό
1/4 τυρί φέτα τριμμένη με τα χέρια
Αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο
🍃🍃🥀🍃🍃🍃🥀🍃🍃🍃🥀🍃🍃
Σε μια λεκανίτσα βάζω το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύω.
Κάνω μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνω το ελαιόλαδο, το αβγό και το μισό νερό.
Ζυμώνω καλά τα με τα χέρια, για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Εμένα πήρε όλο το νερό και τα 100ml…..παίζει ρόλο τι αλεύρι θα βάλουμε !!
Σκεπάζω τη ζύμη με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνω στην άκρη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30΄.
Βάζω σε μία κατσαρόλα να βράσει λίγο νερό.
Στην συνέχεια Καθαρίζω, πλένω τα βλίτα και τα κόβω σε μεγάλα κομμάτια.
Τα βάζω στο νερό με αλάτι και τα αφήνω 2΄. Στραγγίζω τα βλίτα, σε σουρωτήρι.
Σε κατσαρόλα ρίχνω ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τσιγαρίζω τα κρεμμυδάκια και κατευθείαν τα βλίτα και τα αφήνω λίγο να ποιούν τα νερά τους, δεν σκεπάζω με καπάκι, προσθέτω το αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύω.
Σε 5΄ λεπτά κατεβάζω και ρίχνω τον δυόσμο, αφήνω στην άκρη να κρυώσουν τελείως.
Ανακατεύω το τυρί με το αβγό και τα ρίχνω στα βλίτα, τα ανακατεύω όλο μαζί !!
Προσοχή στο ανακάτεμα μην λιώσουν τα βλίτα τελείως.
Ρίχνω λίγο αλεύρι στον πάγκο μου και ανοίγω 2 φύλλα με το πλάστη, 2 εκατοστά πιο μεγάλα από το ταψί μου …εμένα το ταψί ήταν μικρό… 30 εκ.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λαδώνω λίγο το ταψάκι μου και στρώνω το ένα φύλλο, το οποίο πρέπει να καλύψει τα πλαϊνά του ταψιού και να κρέμεται 1/2 εκατοστό.
Γεμίζω με την γέμιση και ρίχνω λίγο ωμό λάδι ….πολύ λίγο.
Από πάνω βάζω το δεύτερο φύλλο, που είναι λίγο πιο μικρό από το πρώτο και κεντάω (κλείνω) γύρω γύρω, με κόθρο.
Ρίχνω από πάνω, λίγο λαδάκι και ραντίζω με σταγόνες νερού.
Χαράζω την πίτα μου, σε κομμάτια χωρίς να κόβω το κάτω φύλλο.
Ψήνω περίπου 1 ώρα ….μόλις δω και αρχίσει και ροδοκοκκινίζει την βγάζω….
Αφήνω να κρυώσει λίγο, κόβω και σερβίρω !!!!
🍃🍃🥀🍃🍃🍃🥀🍃🍃🍃🥀🍃🍃
Καλή Επιτυχία !!!