Πώς φτιάχνουμε βούτυρο κλαριφιέ;
(υπάρχει και στο εμπόριο έτοιμο)
Φτιάξτε υπέροχο μπακλαβά ή αρωματικό πιλάφι!
Μπορούμε να το βάλουμε πλέον σε καθαρά βαζάκια και να το φυλάξουμε στο ψυγείο για 6 σχεδόν μήνες.
(μην τρομάζετε από τους περίεργους όρους σε συνταγές, η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική θέλουν ακρίβεια πολλές φορές και υπομονή)
Το βούτυρο κλαριφιέ προέρχεται από θερμική επεξεργασία του κοινού αγελαδινού βουτύρου. Κατά την επεξεργασία αυτή διαχωρίζεται η λιπαρή ουσία του βουτύρου από τα στερεά του γάλακτος και το νερό.
Πώς το κάνουμε
Το μόνο υλικό που θα χρειαστείτε είναι αγελαδινό βούτυρο, καλής ποιότητας.
Βάλτε μία ποσότητα τουλάχιστον 200 gr (υπολογίστε ότι θα έχετε μία απώλεια περίπου 20%) μέσα σε ένα κατσαρολάκι με χοντρό, θερμομονωτικό πάτο.
Μην χρησιμοποιείτε σκεύη με λεπτό πάτο, γιατί μπορεί να κάψετε πιό εύκολα το περιεχόμενο. Ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κατσαρολάκι στενό και ψηλό, αλλά ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο να βρεθεί. Βάλτε το κατσαρολάκι σε σιγανή φωτιά και αφήστε το βούτυρο να λιώσει σιγά σιγά, χωρίς να το ανακατεύετε.
Οταν το λιωμένο βούτυρο φτάσει γύρω στους 100°C, θα αρχίσει να σιγοβράζει. Θα παρατηρήσετε ότι στην επιφάνεια του σχηματίζεται ένας λευκός αφρός. Αυτός αποτελείται από τις πρωτεΐνες του γάλακτος (καζεϊνες), οι οποίες διαχωρίζονται από το λίπος. Με μία τρυπητή κουτάλα για ξάφρισμα, αφαιρέστε τον αφρό, χωρίς όμως να ανακατέψετε το βούτυρο.
Αφήστε να σιγοβράσει 2-3 λεπτά ακόμη και κατεβάστε το κατσαρολάκι από την φωτιά.
Πολύ προσεκτικά, φιλτράρετε το βούτυρο κλαριφιέ με ένα πολύ ψιλό σουρωτήρι στρωμένο με τουλπάνι, μέσα στο βάζο που θα το φυλάξετε (φροντίστε να έχει φαρδύ άνοιγμα, γιά να μην δυσκολεύεστε όταν θέλετε να πάρετε μία ποσότητα).
πηγή bostanistas.gr