Συνταγή για τα ξεροτήγανα της Χάλκης!
Υλικά
Αλεύρι 1 κιλό για όλες τις χρήσεις
Χυμός από 2 πορτοκάλια
Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι
Αλάτι ½ κουταλάκι γλυκού
Μοσχοκάρφι ελάχιστο τριμμένο
Μαστίχα ελάχιστη τριμμένη
Σουσάμι ½ κιλό
Μέλι ¼ κιλού
Κανέλα λίγη
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα το μοσχοκάρφι και το ζυμώνουμε με το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και όσο νερό σηκώσει.
Φτιάχνουμε μια μέτρια ζύμη και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Το κόβουμε κατά μήκος σε λωρίδες πλάτους 2 περίπου εκατοστών. Πλέκουμε σε κοτσίδες δύο-δύο τις λωρίδες και ενώνουμε τις άκρες τους σχηματίζοντας κουλούρες.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και τηγανίζουμε λίγα-λίγα τα ξεροτήγανα. Μόλις ροδίσουν από τη μία μεριά, τα γυρίζουμε και τηγανίζουμε και από την άλλη. Καβουρδίζουμε το σουσάμι για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας το συνέχεια. Κατόπιν το χτυπάμε σε γουδί, ανακατεύουμε με λίγη κανέλα και πασπαλίζουμε τα ξεροτήγανα, προσθέτοντας και λίγο μέλι.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
**πηγη www.halki.gr **