Αφράτη, εύκολη, νόστιμη, χορταστική, να την φτιάξετε για γιορτές, πανηγύρια, εκδηλώσεις! πολύ πρακτική, κόβεται πολύ ωραία!
Γίνεται σε ταψάκι 30cm ή ελαφρώς μικρότερο
Συνταγή από bostanistas.gr
Για την ζύμη
500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
180 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 ml σπορέλαιο
1 τσιμπιά αλάτι
Για την γέμιση
350 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένο
350 γραμμάρια τυρί gouda τριμμένο
3 αυγά
150 γραμμάρια ζαμπόν σε φέτες, κομμένο σε κυβάκια
200 ml κρέμα γάλακτος
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Θέλουμε και 1 κρόκο διαλυμένο σε λίγο νερό για επάλειψη στο τέλος.
Σε ένα μπωλ ρίχνω όλα τα υλικά για την ζύμη, πλάθω, όχι πολλή ώρα για να μην βγάλει τι λίπος (όπως τα μελομακάρονα) Αφήνω για 2 ώρες να φουσκώσει, σκεπασμένο το μπωλ με πετσέτα.
Κάνω την γέμιση, όλα τα υλικά μαζί.
Βουτυρώνω το ταψάκι και κόβω την ζύμη στα 2.
Το ένα κομμάτι, το χειρίζομαι ως εξής. Κόβω λίγο λίγο και στρώνω ωραία τον πάτο.
Ρίχνω την γέμιση, και πάλι την υπόλοιπη ζύμη την χειρίζομαι ομοίως να στρώσω την επιφάνεια.
Απλώνω το αυγό με πινέλο.
Ψήνω στους 180, στον αέρα, για 45′.