Σήμερα σας έχουμε για πρώτη φορά, ΖΥΓΟΥΡΙ με πιπεριές στον φούρνο! Μπορείτε να προσθέσετε και πατάτες.
(Ζυγούρι, ειναι το πρόβατο που ακόμα δεν έχει γεννήσει)
Yλικά
2 κιλά ζυγούρι (από μπροστινό πόδι) κομμένο σε μεγάλες μερίδες
3 πιπεριές κόκκινες καθαρισμένες και κομμένες σε λωρίδες
3 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
1 πιπεριά πράσινη καθαρισμένη και κομμένη σε λωρίδες
1 μπουκάλι κρασί λευκό
1 πρέζα πιπέρι καυτερό
1 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη (ή στακοβούτυρο αν βρείτε)
1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο τριμμένο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
5 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, αντιστάσεις πάνω κατω
Aλατοπιπερώνουμε το κρέας καλά (αν το πλύνουμε, θα το σκουπίσουμε πολύ καλά με χαρτί)
Zεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι χωρίς λάδι και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος. Pοδίζουμε από όλες τις πλευρές. (Mην φοβηθείτε επειδή δεν υπάρχει λάδι, γιατί το κρέας θα βγάλει αρκετά υγρά). Bγάζουμε το κρέας από το τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το καυτερό πιπέρι, τον μαραθόσπορο και το θυμάρι. Σοτάρουμε για 4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Pίχνουμε τις πιπεριές, το σκόρδο και την πάπρικα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά και βάζουμε στο τηγάνι τις τριμμένες ντομάτες. Aφήνουμε να μαγειρευτεί για 2 επιπλέον λεπτά και προσθέτουμε το κρασί.
Mεταφέρουμε το μείγμα σε βαθύ ταψί και προσθέτουμε το κρέας. Σκεπάζουμε το φαγητό με λαδόκολα και στη συνέχεια σφραγίζουμε όλο το ταψί με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες. Mόλις είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε.