από την καλή μας φιλη Πολύμνια
Ζυμωτό ψωμί (συνταγή της μαμάς μου)
Υλικά
1 κιλό αλεύρι (για ψωμί από τον φούρνο το ζηταω)
550ml νερό
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Μια πρέζα ζάχαρη
2 κ.γ αλάτι
Λίγο ξύδι
Εκτέλεση
Βάζω μέσα στο νερό την μαγιά το λάδι το ξυδι το αλάτι την ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μετά Ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι και το ανακατεύουμε και στο τέλος ζυμώνουμε με το χέρι.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε το μπωλ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Συνήθως σε μισή ώρα είναι έτοιμο. Αλείφουμε τις φόρμες με λίγο ηλιέλαιο και πασπαλίζουμε με αλεύρι και βάζουμε την ζύμη.
Ψεκάζουμε με νερό και το χαράζουμε 3 φορές με ένα μαχαίρι. Ανάβουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς στον αέρα και βαζουμε το ψωμί.
Μόλις φουσκώσει ανεβάζουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και το αφήνουμε 40 με 45 λεπτά, αντιστάσεις. Σβήνουμε τον φούρνο και το αφήνουμε μέσα άλλα 5 λεπτά. Το βγάζουμε και το τυλίγουμε σε μια πετσέτα. Είναι έτοιμο για να το φάμε. Καλή σας όρεξη!!