Οι λουκουμάδες της Σύμης, “Τα ακούμια”!
Η αυθεντική συνταγή δια χειρός κας Πόπης Τσαβαρή από την Σύμη , με συμβουλές επιτυχίας!
Υλικά συνταγής για τα ακούμια
Ρύζι 250 γραμμάρια που το βράζουμε πολύ καλά να γίνει λαπάς
Ούζο 1 κούπα τσαγιού
Ηλιέλαιο 1 κούπα τσαγιού
Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού
Ξηρή μαγιά 2 φακελάκια
Αλεύρι 1 κιλό για όλες τις χρήσεις
Χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη βάζουμε το βρασμένο ρύζι και με τα χέρια μας το πιέζουμε για να λιώσει και άλλο. Προσθέτουμε το αλάτι , το ούζο , το σπορέλαιο και ανακατεύουμε. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας , τη μαγιά και στο τέλος το χλιαρό νερό μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ούτε πολύ πηκτή αλλά ούτε αραιή.
Δεν ζυμώνουμε όπως γίνεται σε άλλες ζύμες αλλά με τη παλάμη μας κτυπάμε σαν να δέρνουμε τη ζύμη. Θέλει αρκετή ώρα και όταν είναι έτοιμη στην επιφάνεια της θα σχηματίζονται μικρές φουσκάλες.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μια πετσέτα να φουσκώσει , θέλει πάνω από μία ώρα. Για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμη η ζύμη , εκτός από το φούσκωμα , οι φουσκαλίτσες που δημιουργούνται κατά το ζύμωμα αρχίζουν να σκάνε.
Βάζουμε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο στη φωτιά να κάψει , όχι πολύ. Για να δοκιμάσουμε τη δοκιμάσουμε τη θερμοκρασία ρίχνουμε μια μικρή κουταλιά από τη ζύμη και πρέπει να πάει στον πάτο και να ανέβει κατευθείαν πάνω.
Αφού τηγανίσουμε τα ακούμια τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Εν συνεχεία τα αρτύζουμε.
Υλικά για το άρτυμα (τα υλικά που θα τυλίξουμε τα ακούμια)
Ζάχαρη κρυσταλλική 250 γραμμάρια
Ζάχαρη άχνη 250 γραμμάρια
Κανέλλα 2 κουταλιές σούπας
**Υ.Γ Αν θέλουμε παραλείπουμε τη ζάχαρη και βάζουμε μόνο μέλι **
**Συμβουλές **
Για επιτυχημένα ακούμια το αλεύρι πρέπει να ειναι κοσκινισμένο ,το νερό χωρίς χλώριο (καλύτερα εμφιαλωμένο) και καλό ζύμωμα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
πηγη otoposmas.gr