Εξαιρετικό αρνάκι με πορτοκάλι και ελιές! (απαιτητική συνταγή, για τραπέζι γιορτής)
Υλικά
2 κιλά ωμοπλάτη αρνί (ζητήστε από τον χασάπη να το καθαρίσει από κόκκαλα αν έχει)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
6 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φέτες
2 πορτοκάλια με την φλούδα, κομμένα σε κύβους
1 φλιτζάνι μαύρες ελιές (την ψίχα)
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δενδρολίβανο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1½ φλιτζάνι ζωμό κρέατος ή κοτόπουλο ζωμό
1½ φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι πάστα ντομάτας
Κρατήστε το μαχαίρι παράλληλα στην επιφάνεια εργασίας, κόψτε το αρνάκι κατά μήκος, ακολουθώντας τη ραφή όπου απομακρύνθηκε το οστό και σταμάτησε περίπου 2-3 εκατοστά προτού φτάσετε μέχρι το ξύλο κοπής.
Ανοίξτε το αρνί σαν ένα βιβλίο και σερβίρετε όλο το χρόνο με αλάτι και πιπέρι. Κλείστε, τυλίξτε σφικτά πρώτα σε λαδόκολλα και μετά σε ζελατίνα και ψύξτε τουλάχιστον 8 ώρες.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200
Ανοίξτε το αρνί και βάλτε σκόρδο χαμηλά, απλώστε τα κυβάκια πορτοκαλιού και τις ελιές
Πασπαλίστε με πάπρικα γλυκιά
Κλείστε το αρνί σαν ρολό και δέστε με σπάγγο και λαδόκολλα
Τοποθετούμε σε σχάρα.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ωραία, 30-40 λεπτά, στον αέρα.
Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 Μεταφέρετε προσεκτικά το αρνί σε ένα βαθύ σκεύος, χωρίς την λαδόκολα και προσθέστε το κρασί , τον ζωμό και την πάστα ντομάτας.
Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και αφήστε να μαγειρευτεί 2½-3 ώρες. Σερβίρετε αλάτι και πιπέρι, αν χρειαστεί.