Αυγολέμονο! Πώς να το πετύχω;
Θα σας πω τι μου έμαθε η μητέρα μου (όταν έπρεπε να διαβάζω φυσικο-χημεία, με φώναζε να δω τι κάνει στην κουζίνα) και τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να μην σας κόψει
Έχω τελειώσει το μαγείρεμα του φαγητού (λαχανοντολμάδες, μαγειρίτσα, κοτόσουπα, γιουβαρλάκια κ.λ.π.) και έχει μείνει ζουμί στην κατσαρόλα που είναι ζεστό.
Σε ένα μπωλ χτυπάω ολόκληρα τα αυγά (κρόκο-ασπράδι), ρίχνω όσο λεμόνι θέλω και μετά προσθέτω λίγο λίγο από το ζουμί, χτυπώντας συνεχώς με πηρούνι ή σύρμα.
Προσθέτω το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύω ελαφρά. Αυτό πρέπει να το κάνουμε μόλις σβήσουμε την φωτιά, έτσι ώστε τα αυγά να μπούνε σε υψηλή θερμοκρασία για να αποφύγουμε τον φόβο του ωμού αυγού.
Σαφώς το λεμόνι βοηθάει πολύ στην αποφυγή παρενεργειών.
Ένας άλλος τρόπος είναι να βάλουμε μόνο κρόκους και να κάνουμε την παραπάνω διαδικασία, γιατί το ασπράδι είναι αυτό που, άμα μπει απότομα σε ζεστό φαγητό,κόβει!
Για πλούσιο αυγολέμονο, χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι στο μούλτι και προσθέτουμε σιγά σιγά ζεστό ζουμάκι.
Επίσης μπορούμε να βάλουμε σε μια κατσαρόλα λίγο βούτυρο, 2 κ.σ. αλεύρι και να το καβουρντίσουμε και μετά να προσθέσουμε ζουμί από το φαγητό μας. Στην συνέχεια χτυπάμε 2 κρόκους με χυμό λεμόνι πολύ καλά και τους προσθέτουμε σιγά σιγά στο πρώτο μείγμα.
φωτο: newsorama.gr