Μπαρμπούνια σαβόρο (συνταγή που συναντάμε και στην Λήμνο)
Υλικά
1 κιλό μπαρμπούνια (μπορείτε και με κουτσομούρες)
1 φλ. σάλτσα ντομάτας
1 κ.σ. ντοματοπελτές
½ φλ. ξίδι
1 φλ. λευκό κρασί
3 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. δενδρολίβανο
1 κλαδάκι δενδρολίβανο φρέσκο
Εκτέλεση
Αλατίζουμε τα μπαρμπούνια και τα αλευρώνουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τα τηγανίζουμε. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Στο ίδιο τηγάνι –προσοχή να μην είναι μαυρισμένο το λάδι- προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, 5 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγο.
Ρίχνουμε το λευκό κρασί, το ξίδι, τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ, το δενδρολίβανο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε σιγανή φωτιά για 10’ μέχρι να δέσει.
Τοποθετούμε τα μπαρμπούνια σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη ζεστή σάλτσα. Γαρνίρουμε με το κλαδάκι δενδρολίβανου.
πηγη akros.gr