“Τα υλικά της είναι τόσο απλό όσο και η προέλευσή της. Από τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι έφτιαχνα φαγητά με ότι υλικά διέθεταν. Στην Καρδίτσα αλεύρι υπήρχε, γάλα υπήρχε, αυγά υπήρχαν, έφτιαχναν εκεί μια πίτα. Θα μου πεις ότι αυτό το φτιάχνουν και στα Γιάννενα. Περίμενε βρε άνθρωπε, μην είσαι ανυπόμονος. Η παράδοση -όπου παράδοση βάλε η μάνα μου, που τα έμαθε από την γιαγιά μου, που τα έμαθε από την μάνα της- λέει ότι στην αρχή την έφτιαχναν σκέτη. Μετά, και κυρίως τον χειμώνα, έβαζαν στον χυλό τραχανά. Δεν έχω δοκιμάσει, δεν ξέρω πως είναι, μην με ρωτάς. Όταν όμως είχαν κολοκύθι τότε αυτό γινόταν η βάση της αποθέωσης. Now you can call me μπατζίνα. [θα σου δώσω συνταγή παραδοσιακή σε λιγάκι.”
κείμενο-συνταγή: oneman.gr (ωδή στην μπατζίνα)
Συνταγή
3 μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα
400 γρ τυρί φέτα
1,5 ποτήρι γάλα
3 αυγά
αλεύρι (όσο πάρει για να γίνει χυλός)
Διαδικασία
Βάλ’ τα όλα σε ένα μπολ, ανακάτεψε τα μέχρι να γίνει χυλός, τα απλώνεις σε βουτυρωμένο ταψάκι (με γωνίες ε), ρίχνεις από πάνω ηλιέλαιο για να πάρει αυτό το χρυσαφένιο χρώμα, φούρνο και voila.
extra tip: κράτα λίγο φέτα και ρίξ’ την αφού έχεις απλώσει τον χυλό στο ταψί. Οι μικρές χαρές της ζωής.
κείμενο-συνταγή: oneman.gr (ωδή στην μπατζίνα)
Συνταγή
3 μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα
400 γρ τυρί φέτα
1,5 ποτήρι γάλα
3 αυγά
αλεύρι (όσο πάρει για να γίνει χυλός)
Διαδικασία
Βάλ’ τα όλα σε ένα μπολ, ανακάτεψε τα μέχρι να γίνει χυλός, τα απλώνεις σε βουτυρωμένο ταψάκι (με γωνίες ε), ρίχνεις από πάνω ηλιέλαιο για να πάρει αυτό το χρυσαφένιο χρώμα, φούρνο και voila.
extra tip: κράτα λίγο φέτα και ρίξ’ την αφού έχεις απλώσει τον χυλό στο ταψί. Οι μικρές χαρές της ζωής.