Μπιάνκο! Απλή Κερκυραϊκή συνταγή
Σημαντικά σχόλια για αυτό το υπέροχο πιάτο
(Δεν είναι ούτε το Μπιάνκο (όπως και το μπουρδέτο) σούπα ώστε να τρώγεται με το κουτάλι, κανονικά το αφήνουμε να στίψει τόσο από το νερό ώστε να είναι αρκετά παχύρευστο ακριβώς για να μην τρώγεται με κουτάλι αλλά να δίνει γεύση στο ψάρι.
Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου κρεμμύδι, τώρα γιατί το χρησιμοποιούν διάφοροι σεφ; είναι γιατί θέλουν πάντα να μπασταρδεύουν και να χαλάνε οτιδήποτε παραδοσιακό.
Επίσης τα ψάρια δεν πρέπει να κολυμπάνε μέσα όπως γίνεται στις ψαρόσουπες.)
κείμενο – συνταγή atcorfu.com
Υλικά
- 8 ή όσα θέλετε ψάρια μεσαίου μεγέθους, στη συνταγή ας υποθέσουμε ότι εδώ χρησιμοποιούμε φρέσκους μπακαλιάρους, μπορούμε να κάνουμε και μίξη πολλών ειδών αρκεί να είναι όλα φρέσκα, αν τα ψάρια είναι μεγαλούτσικα τα κόβουμε στη μέση.
- 4 σκελίδες Σκόρδο, ολόκληρες.
- 100 γραμμάρια ή σχεδόν μισό ποτήρι χυμό φρέσκου λεμονιού
- 3 Πατάτες κομμένες σε φέτες
- Πιπέρι μαύρο
- 100 γραμμάρια παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι μαζί με 2 ποτήρια νερό, το σκόρδο και μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι.
- Σχεδόν μαζί βάζουμε τα ψάρια και τις πατάτες ώστε να είναι ίσα ίσα σκεπασμένα από το νερό, αν δεν είναι συμπληρώνουμε λίγο. Προσθέτουμε και λίγο αλάτι αν τα ψάρια δεν ήταν αλατισμένα.
- Βράζουν όλα σε κανονική φωτιά μέχρι να χυλώσουν λίγο, χωρίς όμως να στίψει τελείως το νερό.
- Δοκιμάζουμε τη γεύση, αν χρειάζεται ακόμη λίγο αλάτι προσθέτουμε και μετά ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμονιού.
- Το αφήνουμε ένα-δύο λεπτά μέχρι να χυλώσει όσο θέλουμε και το βγάζουμε αμέσως από τη φωτιά.
- Το σκεπάζουμε και σε 2 λεπτά είναι έτοιμο για σερβίρισμα.