Μπιφτέκια λαχανικών
(συνταγή από διατροφολόγο Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου)
Υλικά για 12-14 μπιφτεκάκια:
-
- 2-3 μέτριες πατάτες βρασμένες
- 3-4 μέτρια καρότα βρασμένα
- 2 κολοκυθάκια βρασμένα
- 1 μελιτζάνα τσακώνικη βρασμένη
- 1 μικρό μπρόκολο βρασμένο
- 1,5 κούπα αρακά με καλαμπόκι βρασμένο
- 1-2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ σάλτσα ή τριμμένη ντομάτα
- λίγο άνηθο, κρεμμυδάκι, μαϊντανό ψιλοκομμένα
- 4 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- αλατοπίπερο
- λίγο ελαιόλαδο
- 1,5 ποτήρι νερού φρυγανιά τριμμένη ή βρώμη
- λίγη τριμμένη φρυγανιά για πανάρισμα
Εκτέλεση:
Αφού έχω βράσει όλα τα λαχανικά ώστε να καρφώνονται εύκολα, λιώνω με το πιρούνι ή το μούλτι τα λαχανικά και την πατάτα.
Ρίχνω σε μεγάλο και βαθύ μπολ τα παραπάνω και προσθέτω τον αρακά, την ψιλοκομμένη πιπεριά, το καλαμπόκι, τα μυρωδικά, το κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.
Ρίχνουμε και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε ξανά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα (αν δεν πλάθονται τα μπιφτέκια καλά προσθέτουμε κι άλλη φρυγανιά). Μπορούμε να αποθηκεύσουμε μέρος αυτών στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη στιγμή.
Απλώνουμε σε ταψί λαδόκολλα και αφού πλάσουμε τα μπιφτέκια μας (τα κάνουμε ό,τι μέγεθος επιθυμούμε) τα περνάμε από τη φρυγανιά και τα βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε περίπου για 15 λεπτά στο γκριλ ή στον αέρα (μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς).
Επίσης μπορούμε να τα ψήσουμε στις αντιστάσεις, 180 βαθμούς για 20-30′ ανάλογα την δύναμη του φούρνου