Από την καλή μας φίλη
Μαρια Ν.Κιτσου
Χθες, αφού πήρα το OK, βγήκα για μια βόλτα να ξεμουδιάσω. Ένα τέταρτο άντεξα την ερημιά, έκοψα δύο κλαράκια, να φέρω κάτι όμορφο στο σπίτι και γύρισα…. Πιάστηκα στην κουζίνα, να ξεχαστώ….
Κρακελέ μπισκότα λεμονιού
(Από το διαδίκτυο)
15 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:
10 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ:
30 – 60 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ:
12 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
22 ΛΕΠΤΑ
ΥΛΙΚΑ
60 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (εγώ τα έκανα με 30 γρμ. ηλιέλαιο και 30 ΓΡΜ. λάδι )
100 γρ ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
½ κγ εκχύλισμα βανίλιας
1 λεμονιού ξύσμα
60 ml χυμό λεμονιού (εγώ έβαλα πορτοκαλιού, γιατί φοβήθηκα μη γίνουν πολύ ξινά )
200 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
1 κγ μπέικιν πάουντερ
κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
100 γρ ζάχαρη
100 γρ άχνη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μίξερ χτυπάω το βούτυρο να μαλακώσει.
Προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω με το αυγό.
Ρίχνω το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Αναμιγνύω το μπέινικ πάουντερ στο αλεύρι και τα προσθέτω σταδιακά στο μίγμα.
Μπορώ να βάλω λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (σε μορφή πάστα ή τζελ) για πιο έντονο κίτρινο χρώμα.
Σκεπάζω το μείγμα και το βάζω στο ψυγείο για 30 – 60 λεπτά (αν είναι ακόμα πολύ μαλακά τα αφήνω περισσότερο).
Με τα χέρια ελαφρά βρεγμένα με νερό φτιάχνω μπάλες με 1 κγ από το μείγμα, τις βουτάω πρώτα στην ζάχαρη και έπειτα στην άχνη να καλυφθούν καλά και τις τοποθετώ σε λαδόκολλα στο ταψί αφήνοντας μεταξύ τους περιθώριο 3 εκ.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180*C για 12 λεπτά περίπου.
Βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν για 10 λεπτά πριν τα μεταφέρω σε σχάρα που τα αφήνω να κρυώσουν τελείως.
Τα φυλάω σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο.