Προζύμι (από Άκη Πετρετζίκη)
- αλεύρι γ.ο.χ.
- νερό
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
- Αν δεν έχουμε αγιασμό μπορούμε να βυθίσουμε 4-5 κλωναράκια από βασιλικό, φλούδες και σπόρια από ένα πράσινο μήλο, σε ένα ΓΥΑΛΙΝΟ μπολ με νερό 100-150 γρ. περίπου και τα αφήνουμε για 5-6 ώρες. Μετά το σουρώνουμε και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε.
-
- Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο από το νερό και τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει ένας αραιός χυλός. Βάζουμε και τη μια πρέζα αλάτι και τη μια πρέζα ζάχαρη.
- Καλύπτουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε εξωτερικό χώρο για μια μέρα. Την επόμενη προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι . Αν γίνει πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για μία εβδομάδα και μετά θα είναι έτοιμο.