Υλικά για 1 μεγάλο μπριός (αφρός, καταπληκτικό!)
500γρ αλεύρι γοχ (3 φλ)
250 ml γάλα
1 αυγό
80 γρ, ζάχαρη
8 γρ. μαγιά ξερή
60 ml σπορέλαιο
μερέντα-πραλίνα-ινδοκάρυδο (ότι θέλετε)
μαρμελάδα βερύκοκο ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού
Εκτέλεση
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
Αφήνετε την ζύμη να φουσκώσει, αργεί λίγο, την έβαλα στον φούρνο στους 50 βαθμούς και με την ένδειξη της λάμπας μόνο. Θα δείτε να διπλασιαστεί
Μετά ανοίγετε την ζύμη καλά σε ένα παραλληλόγραμμο και χαράζετε σε τρία μέρη, αφήνοντας την κορυφή άκοπη. στις 3 λωρίδες βάζετε μερέντα και κλείνετε με προσοχή
Κάνετε πλεξούδα και την βάζετε σε πολύ καλά βουτυρωμένη μακρουλή φόρμα (βαθιά και παραλληλόγραμμη) να ξαναφουσκώσει για 1 ώρα.
Μετά ψήνετε για 30′, αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 180
Μόλις βγει το αλείφετε με την μαρμελάδα (αραιωμένη) ή σιρόπι και από πάνω ή μερέντα ή ινδοκάρυδο
**εμένα άνοιξαν λίγο οι πλεξούδες, χύθηκε η μερέντα ελαφρώς αλλά ποιος νοιάζεται!
το κομμάτι είναι ακριανό, πιο μέσα έχει περισσότερη μερέντα