από την καλή μας φίλη Neni Kand
Πασχαλινά χορτάρινα καλτσουνια φούρνου! Τα φτιάχνουμε Μ. Πέμπτη μαζί με το βάψιμο των αυγών.
Υλικά:
ΖΎΜΗ:
1κιλό αλεύρι γοχ
Μια πρέζα αλάτι
2 σφηνάκια Λάδι
1 τσικουδοποτηρο τσικουδιά (κι ένα στην υγειά μας!)
Όσο νερό πάρει να γίνει μαλακή ζύμη
ΖΎΜΗ:
1κιλό αλεύρι γοχ
Μια πρέζα αλάτι
2 σφηνάκια Λάδι
1 τσικουδοποτηρο τσικουδιά (κι ένα στην υγειά μας!)
Όσο νερό πάρει να γίνει μαλακή ζύμη
ΓΈΜΙΣΗ:
1/2 κιλό μυζήθρα
1κιλό σπανάκι (αν θέλετε το κόβετε για πιο εύκολη χρήση στη γέμιση, εγώ το άφησα φύλλο)
3 κορφές δυόσμο αν δεν το θέλετε έντονο σαν άρωμα βάζετε λιγότερο, (ή μια πρέζα αποξηραμένο)
Μια πρέζα αλάτι
Μια πρέζα πιπέρι
1κ.σ. λάδι (το βλέπετε με το μάτι αν θέλει παραπάνω)
1 αυγό
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια, αν υπάρχει μηχάνημα ζύμης ακόμα καλύτερα για πιο εύκολο & γρήγορο άνοιγμα, αλλιώς αλευρώνουμε επιφάνεια εργασίας & κάνουμε λωρίδες και κόβουμε τετράγωνα κομμάτια.
Για την γέμιση:
Σε ένα μπολ βάζουμε την μυζήθρα, αλάτι, πιπέρι,μαζί με το αυγό αφού το έχουμε χτυπήσει πρώτα και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε μέσα και το σπανάκι με το λάδι και ανακατεύουμε να ενωθούν. Αφού ανοίξουμε το ζυμάρι βάζουμε ένα κουτάλι της σούπας περίπου για γέμιση και το κλείνουμε σε φάκελο. Έβαλα μισό κιλό σπανάκι αντί για ένα & μου βγήκαν 50 καλτσουνια.
Το φύλλο δεν το θέλουμε πολύ λεπτό γιατί μπαίνουν στον φούρνο, αν έχετε μηχάνημα το περνάμε 3 φορές από εκεί, μια σε κάθε σκάλα 6,5 & 4. Περνάμε από πάνω με αυγό & αν θέλουμε βάζουμε & σουσάμι, τα τρώμε Μ. Σάββατο & μετά.
Εγώ τα έφτιαξα σήμερα & τα έβαλα στην κατάψυξη μέχρι να τα ξεπαγώσω για τα ψήσω (χωρίς αυγό & σουσάμι από πάνω).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 για 30′.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 για 30′.