Χανιώτικα καλιτσούνια τηγανιού!
Υλικά:


250 ml νερό
125 ml ελαιόλαδο
30 ml χυμό λεμονιού
30 ml ρακή
Λίγο αλάτι
520-550 gr αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
Περίπου 1 kgr συνολικά χανιώτικη μυζήθρα με τυρομάλαμα ( συνήθως ¾ μυζήθρα ¼ μαλάκα)
Πολλοί αναμειγνύουν και λίγο νωπό ανθότυρο (δηλαδή ½ kgr μυζήθρα Χανίων, 250 gr ανθότυρο. 250 gr μαλάκα)
Για το τηγάνισμα, ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα το ζυμάρι: ανακατεύουμε τα υγρά υλικά και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να έχουμε μια κανονική ζύμη που να μη κολλά στα χέρια.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη γέμιση: ανακατεύουμε όλα τα τυριά ώστε να γίνουν σαν σφικτή κρέμα. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και κόβουμε δίσκους με διάμετρο περίπου 12 cm. Στο μισό κάθε δίσκου βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα των τυριών (20-25 gr), βρέχουμε ελαφρά τις άκρες βουτώντας το δάκτυλο σε ένα ποτηράκι νερό και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Τσιμπάμε για χαρακτηριστικό δαντελωτό σχήμα ή πιέζουμε με ένα πιρούνι να κλείσουν καλά. Αραδιάζουμε σε βαμβακερή πετσέτα.
Εναλλακτικά, κάνουμε τετράγωνες κλειστές πίτες… Έτσι έχουμε και μια σχετική οικονομία στο άνοιγμα του φύλλου, γιατί δεν έχουμε περισσεύματα. Στην προηγούμενη περίπτωση ανοίγουμε ξανά φύλλο με ό,τι αφήνουν οι δίσκοι μας.
Όταν τελειώσουμε τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές, και τα βγάζουμε σε χαρτοπετσέτες. Τα σερβίρουμε ζεστά κατά προτίμηση, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
πηγή cretangastronomy.gr