από την καλή μας φίλη
Μαρια Ν.Κιτσου
Η συνταγή είναι αυτή που θυμάμαι μια ζωή, να φτιάχνει η μανούλα μου, από το βιβλίο μαγειρικής της, τής κ. Σοφίας Σκούρα.
Είναι μεγάλη η δόση. Κάνω συνήθως τη μισή και μέσα στις παρενθέσεις έχω τις αλλαγές που έκανα εγώ.
υλικά
1 κιλό και 400 γρμ. αλεύρι ΓΟΧ
6 αυγά (5 έβαλα)
400 γρμ. ζάχαρη (300 γρμ.)
320 γρμ. βούτυρο (εγώ έβαλα Βιτάμ)
5 βανίλιες
1 κ. γλ. μπαίικιν πάουντερ
2 κουτ. γλ. αμμωνία
1 φλ. τσαγ. γάλα χλιαρό
1 αυγό χτυπημένο για το αλλειμα της επιφάνειας των κουλουριών.
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ ζάχαρη με Βιτάμ και βανίλιες.
Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά.
Διαλύουμε την αμμωνία στο χλιαρό γάλα. Προσοχή, γιατί αφρίζει.
Ανακατεύουμε αλεύρι με μπαίικιν.
Το προσθέτουμε εναλλάξ με το γάλα και ζυμώνουμε να γίνει μια απαλή ζύμη.
Πλάθουμε τα κουλουράκια, τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα ψηνουμε στους 180°C, για 15-20 λεπτά, αέρα.
Μμμμ!! Αυτή η μυρωδιά!!! Μυρίζει μανούλα!! Μυρίζει πασχαλιάτικες προετοιμασίες στο χωριό, τότε που όλοι οι ξυλόφουρνοι στις αυλές, έπαιρναν, στην κυριολεξία, φωτιά κι έψηναν κουλουράκια, τσουρέκια…..
Ο φούρνος της πρώτης φωτογραφίας είναι από το Google πάντως και όχι της μαμάς μου.