Χαψία Τούφα Ποντιακή συνταγή
Τα Χαψία ήταν τα δημοφιλέστερα ψάρια στον Πόντο. Ένα είδος γαύρου που βρίσκεται σε αφθονία στην Μαύρη Θάλασσα. Ειδικά από το Νοέμβριο έως και τις αρχές Μαρτίου αλίευαν τόνους χαψία. Ένα μέρος τους το έτρωγαν φρέσκο και ένα μέρος τους το πάστωναν.
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό χαψία (γαύρο)
- 2 ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 λεμόνια κομμένα σε φέτες
- Λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και αλατίζουμε τα χαψία. Σε μια κατσαρόλα που μπορεί να μπει στο φούρνο ή σε ένα βαθύ σκεύος με καπάκι.
- Τοποθετούμε μία στρώση ψιλοκομμένου κρεμμυδιού, ντομάτα κομμένη σε στρογγυλές φέτες και φέτες λεμονιού. Από πάνω μία στρώση αλατισμένα χαψία και ξανά μία στρώση κρεμμύδι, ντομάτα και λεμόνι. Απλώνουμε από πάνω το ψιλοκομμένο σκόρδο, το μαϊντανό και το πιπέρι.
- Προσθέτουμε λάδι, σκεπάζουμε το σκεύος και το ψήνουμε στο φούρνο για 15 έως 20 λεπτά, στους 160 – 180 βαθμούς.
– Η λέξη τούφα, που προέρχεται απ’ το Αρχαίο ουσιαστικό «τύφος», σημαίνει ατμός υγρού που βράζει.
πηγη lelevose.gr, φωτο cookpad