Το Χριστόψωμο που είχα κάνει για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μου, έγινε υπέροχο!!
Μπορείτε να το φτιάξετε και για την Πρωτοχρονιά, σαν βασιλόπιτα για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας !!!
Συνταγή της φίλης Maria Ntelimara
Μοσχομύρισε όλο το σπίτι !!!!
Χριστόψωμο …. της Καίτη Νίνου Χατζηζαχαρία
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι ( Robin Hood )
Προζύμι ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 κουτ. γλ. ζάχαρη
80 γραμ. ελαιόλαδο
2 κουτ . σουπ. Γλυκάνισο
1 κουτ. γλ. Αλάτι
1/2 κουτ. γλ. μαχλέπι
4 σταγόνες μαστίχα, τις σπάω σε γουδί ή σε μούλτι με λίγο ζάχαρη
1,5 ποτήρι νερού, νερό
λίγο γάλα για επάλειψη
1 ασπράδι αβγού για επάλειψη
Σουσάμι για την επιφάνεια
Καρύδια για διακόσμηση
Σε ένα μπολάκι, βάζω λίγο χλιαρό νερό, 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη, το προζύμι( που έχω αναπλάσει από του Σταυρού) και ανακατεύω με τον αβγοδάρτη, να γίνει ένας χυλός.
Στην πήλινη λεκάνη της γιαγιάς μου, που έχω εγώ για ζύμωμα, κοσκινίζω το αλεύρι, κάνω μια λακουβίτσα στην μέση και ρίχνω το χυλό προζυμιού, το γλυκάνισο, ανακατεύω και μια χουφτίτσα αλεύρι.
Αφήνω σκεπασμένο, με μια πετσέτα κουζίνας, περίπου 1/2 με 1 ώρα … μέχρι να φουσκώσει καλά να βγάλει φουσκάλες.
Προσθέτω, το αλάτι, το ελαιόλαδο, την μαστίχα, το μαχλέπι και ανακατεύω τα υλικά μου.
Ανακατεύω καλά με το χέρι, ρίχνοντας σιγά σιγά και το νερό.
Ζυμώνω πολύ καλά και με μπουνιές τα χέρια, μέχρι να μου βγει ένα ζυμαράκι να μην κολλάει καθόλου.
Πάνω στο ζυμαράκι μου χαράζω με ένα ξυραφάκι ή με κοφτερό μαχαίρι, ένα σταυρό.
Σκεπάζω την λεκάνη, με το ζυμάρι, με μια πετσέτα κουζίνας και από πάνω με μια κουβέρτα και αφήνω στην άκρη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει το ζυμάρι μου.
Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι μου ο Σταυρός δεν θα φαίνεται ….τότε είναι έτοιμο !!!
Αλείφω με ελαιόλαδο, ένα ταψάκι 32 εκ. ….
Μόλις φουσκώσει πιάνω την ζύμη, δεν κολλάει καθόλου και την χωρίζω σε δύο κομμάτια, το ένα μικρό σαν πορτοκάλι, το οποίο το κρατάω στην άκρη για την διακόσμηση.
Πλάθω το υπόλοιπο και το βάζω στο λαδωμένο ταψί μου.
Από πάνω κάνω τα σχέδια που θέλω και το διακοσμώ με καρύδι και αν θέλω σουσάμι.
Σκεπάζω πάλι με πετσέτα κουζίνας και με κουβέρτα και αφήνω περίπου 1 ώρα να φουσκώσει καλά …
Μόλις φουσκώσει αλείφω με γάλα και ασπράδι …
Προθερμαίνω τον φούρνο και ψήνω στους 180 βαθμούς περίπου 1 ώρα …. παίζει ρόλο και ο φούρνος ….
Μόλις ξεροψηθεί καλά, βγάζω το Χριστόψωμο από το φούρνο, αφήνω 1/4 να τραβήξει.
Μετά γυρίζω ανάποδα το ταψί και ξεκολάω το Χριστόψωμο, τοποθετώ σε σχαράκι για να μην μου μαλακώσει από κάτω, από τους υδρατμούς.
Αφήνω να κρυώσει καλά !!!
Έτοιμο για το Χριστουγεννιάτικο γεύμα μας !!!
Καλή Επιτυχία !!! Χρόνια πολλά !!!
Καλά Χριστούγεννα !!!