Καλημέραααα στην καλύτερη ταξιδιάρικη ομάδα …..
Σε λίγες μέρες θα χρειαστούμε μεταφορικό μέσο για το πιο παραμυθένιο ταξίδι της ζωής μας … μέρες Χριστουγέννων και πρέπει να παίξουμε και να χαρούμε σαν τα παιδιά !!!
Ας αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε !!!
Ένα Χριστουγεννιάτικο μπισκοτένιο τρενάκι, ήρθε από το Βόριο Πόλο και μας έφερε διάφορα κεράσματα ….
Πάμε δυνατά για τις προετοιμασίες των Χριστουγέννων !!!
Πιστεύω η πριγκίπισσα μου να το ευχαριστηθεί !!!
Μπισκοτένιο τρενάκι από το Βόριο πόλο….της Καίτη Νίνου Χατζηζαχαρία !!!
Υλικά :
400 γραμ. Αλεύρι
200 γρ. Βούτυρο
120 γρ. Ζάχαρη Άχνη
2 Αβγά
1 πρέζα Αλάτι
1 κουτ, γλ. Μπέικιν πάουερ
1 κουτ. γλ. Κανέλα
1/2 κουτ. γλ. Γαρίφαλο
1/2 κουτ. γλ. Μοσχοκάρυδο
1/2 κουτ.γλ. Τζίντζερ σε σκόνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Γλάσο:
2 ασπράδια αβγού
400 γρ. άχνη ίσως και πιο πολύ …. (ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι τα ασπράδια)
1 κουταλιά της σουπ. Χυμό λεμόνι
1 βανίλια
Χρώματα Ζαχαροπλαστικής
Διακόσμηση:
Καραμελίτσες διάφορες, Ζελεδάκια,Πουράκια σοκολατένια, Άχνη ζάχαρη
Πάρτε χάρακα, μολύβια, γόμες … γιατί χρειάζεται ακρίβεια, συντονισμός και πολύ υπομονή !!!
Πάνω σε χαρτόνι σχεδίασα με πολύ ακρίβεια, τα κομμάτια που αποτελούν το τρένο….
Μία Μηχανή, 2 βαγόνια, μια καρότσα και ράγες.
Τα κόβω με ψαλίδι …. Και έτοιμα τα πατρόν.
Χτυπάω σε μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αλλάξει χρώμα το βούτυρο…. να ασπρίσει το μείγμα μου ….
Προσθέτω το αβγό και το ξύσμα πορτοκαλιού, χτυπάω μέχρι να ανακατευτεί και να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα.
Ανακατεύοντας με αβγοδάρτη, στην αρχή και μετά με το χέρι, μέχρι να ενσωματωθούν και αυτά στο μείγμα.
Βγάζω από το μίξερ το μείγμα βουτύρου και σιγά σιγά, ενσωματώνω το μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας με αβγοδάρτη, στην αρχή και μετά με το χέρι, μέχρι να ενσωματωθούν και αυτά στο μείγμα και να γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη, σαν παστελίνι.
Μπορεί να χρειαστεί 1-2 κουταλιές αλεύρι …. ανάλογα πόσο μεγάλα είναι τα αβγά …
Τυλίγω την ζύμη μου με μεμβράνη και την βάζω να ξεκουραστεί 1 ώρα στο ψυγείο.
Στρώνω στον πάγκο μου ένα κομμάτι χαρτί αντικολητικό κουζίνας όσο είναι το ταψί μου ….
Παίρνω την μισή ζύμη και την ακουμπώ πάνω στο χαρτί και κόβω άλλο ένα κομμάτι χαρτί στο ίδιο μέγεθος και το βάζω πάνω από την ζύμη.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Με τον πλάστη μου ανοίγω ένα φύλλο, πάχος περίπου 1 εκατοστό….
Πρέπει να είναι το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Παίρνω τα πατρόν με τα σχέδια και τα τοποθετώ πάνω στο ζυμαρένιο φύλλο.
Με μαχαιράκι κόβω γύρω γύρω, από τα πατρόν με πολύ προσοχή.
Αφαιρώ και τα κομμάτια που έχουν παράθυρα ή πόρτες.
Μόλις τα κόψω όλα, αφαιρώ τα ενδιάμεσα κομμάτια ζύμης …. αλλά δεν τα πετώ, τα ξανά βάζω στην υπόλοιπη ζύμη.
Όπως είναι το αντικολητικό χαρτί, με τα ζυμαρένια σχέδια, το βάζω με προσοχή στο ταψί μου.
Στα κενά που θέλω να κάνω παράθυρα, βάζω στην μέση της τρύπας μία καραμέλα.
Ψήνω στο φούρνο για 15΄ στους 180 βαθμούς ….
Δεν τα βγάζω από το ταψί παρά μόνο εάν κρυώσουν τελείως.
Σπάνε με το παραμικρόοοο…. μεγάλη προσοχή!!!
Συνεχίζω και κάνω και την άλλη ζύμη μου ….μέχρι να μην έχω άλλη .
Εγώ τα έφτιαξα από την προηγούμενη μέρα και τα άφησα να κρυώσουν και να τραβήξουν καλά για να τα κολλήσω και να τα χρωματίσω.
Έφτιαξα το γλάσο μου, που βασικά είναι η κόλλα, για να ενώσω, τα κομμάτια του τρένου μου.
Ανακάτεψα την άχνη με τη βανίλια.
Χωρίζω τους κρόκους των αβγών από τα ασπράδια.
Προσοχή δεν θέλει καθόλου κρόκο μέσα.
Κτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια, μέχρι να γίνει μια μαρέγκα σφιχτή.
Μετά ρίχνω σιγά σιγά κοσκινισμένη, την άχνη ζάχαρη….. και στο τέλος έριξα το χυμό λεμόνι.
Ανακάτεψα μέχρι να έχω ένα μείγμα όχι ρευστό …. περίπου σαν κόλλα …..
Εάν είναι πολύ πηχτό ρίχνω 3-4 σταγόνες λεμόνι …..εάν είναι ρευστό ρίχνω 1/2 κουταλάκι γλ. άχνη …..
Όλα παίζονται σε σταγόνες….
Βάζω το γλάσο σε κορνέ (σακκούλα ζαχαροπλαστικής) ή αν δεν έχω κάνω αυτοσχέδια.
Στρώνω πάνω στον τραπέζι λαδόκολλα ή χαρτί αντικολλητικό και ξεκινάω να κολλάω τα μπισκοτένια μου κομμάτια.
Σχηματίζω ένα ένα τα βαγόνια μου και τα αφήνω στην άκρη, να στεγνώσουν καλά.
Αφού στεγνώσουν και σταθεροποιηθούν, αρχίζω και τα στολίζω με τις καραμέλες, τα ζαχαρωτά, τα ζελεδάκια και τα πουράκια.
Σαν κόλλα χρησιμοποιώ πάντα γλάσο.
Κολλάω τις ράγες μου σε μια πιατέλα, χάρτινη και πάνω εκεί κολλάω τα έτοιμα στολισμένα βαγόνια μου.
Μες στα βαγόνια βάζω διάφορα μικροδωράκια ή τα γεμίζω με καραμέλες.
Από πάνω πασπαλίζω άχνη ζάχαρη … για να δώσω την εντύπωση του χιονισμένου.
Το τρενάκι μου από το Βόριο Πόλο είναι έτοιμο.
Καλή Επιτυχία … 😉😃🙂 Καλές Γιορτές με υγεία !!!