Χταπόδι με χόρτα, σπεσιαλιτέ Θάσου
Υλικά:
1 χταπόδι πάνω από 1 – 1,5 κιλό,
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά,
1 καρότο κομμένο
διάφορα λαχανικά του κήπου, ( σπανάκια, λάπατα, τσουκνίδες, παζιά, άνιθο, μαϊντανό, δυόσμο, μάραθο), σύνολο 1 κιλό , μπορείτε να βάλετε και παντζαρόφυλλα
1 φλυτζάνι του τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
και από μια πρέζα, αλάτι και πιπέρι.
προαιρετικά μπορείτε να ρίξετε λίγο λευκό κρασί
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά, καλά, και τα κόβουμε χοντροκομμένα μέσα στη λεκάνη. Στη συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το ρίχνουμε μέσα και αρχίζουμε να το σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να σπάσει. Αμέσως μετά ρίχνουμε το χταπόδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, αλάτι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε 3-4 ποτήρια νερό ανάλογα με το πόσο καλά σπασμένο είναι το χταπόδι και το αφήνουμε να βράσει περίπου μία ώρα.
Αν το χταπόδι δεν είναι βρασμένο, προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό. Μόλις διαπιστώσουμε, ότι το χταπόδι είναι βρασμένο, ρίχνουμε τα κομμένα λαχανικά και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί με το χταπόδι για 10 λεπτά περίπου για να πάρουν το άρωμα της θάλασσας.
Αν θέλουμε να γίνει κάπως πικάντικο, ρίχνουμε και την πρέζα το πιπέρι.Το φαγητό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
**μπορείτε να μισοβράσετε στην χύτρα το χταπόδι και να συνεχίσετε την συνταγή κανονικά
πηγη proionta-thassou.gr, φωτο το Πιρούνι