Κύμινο, η “μακριά μυρωδιά”, έτσι το λένε οι ντόπιοι
Υλικά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1/2 κιλό σαλιγκάρια (καραβόλοι)
• 3/4 του κιλού κρεμμύδια χοντροκομμένα
• 3/4 του κιλού ντομάτες τριμμένες
• 1-2 φύλλα δάφνης
• κύμινο
• αλάτι, πιπέρι
• αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2 κιλό σαλιγκάρια (καραβόλοι)
• 3/4 του κιλού κρεμμύδια χοντροκομμένα
• 3/4 του κιλού ντομάτες τριμμένες
• 1-2 φύλλα δάφνης
• κύμινο
• αλάτι, πιπέρι
• αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Βάζουμε τους καραβόλους σε ένα σουρωτήρι, ρίχνουμε μέσα μπόλικο αλεύρι και τους σκεπάζουμε καλά για να μην μας φύγουν. Τους αφήνουμε έτσι για 5-6 ημέρες και στη συνέχεια τους πλένουμε πολλές φορές για να καθαρίσουν και να φύγει όλο τους το σάλιο. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη: μόνον έτσι θα αποβάλλουν ό,τι έχουν φάει και δεν θα είναι βλαβεροί. Τους αφήνουμε για μισή έως μία ώρα μέσα σε κρύο νερό (έτσι βγαίνουν από το κέλυφος τους) και στη συνέχεια τους ρίχνουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει (έτσι δεν θα προλάβουν να ξαναμπούν στο κέλυφος τους) και τους βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις βράσουν τους σουρώνουμε, κόβουμε με ένα μαχαίρι την πίσω τους άκρη, τους ξεπλένουμε καλά για να φύγουν τα τυχόν σπασμένα κομμάτια απ’ το κέλυφος και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα λίγο νερό, αλάτι και τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να βράσουν ώσπου να “μαραθούν”. Προσθέτουμε το λάδι, τη ντομάτα, το πιπέρι, τη δάφνη, το κύμινο και τέλος τους καραβόλους και αφήνουμε να βράσουν ώσπου να πιουν το ζουμί τους και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.
πηγη rodiaki.gr