Επειδή πολλοί μπορεί να “τρομάζετε” με την προετοιμασία της ζύμης τάρτας, θα σας δώσουμε μια εύκολη.
Όπως λέει και το άρθρο και έμαθα και στην σχολή μου, η πιο συνηθισμένη είναι η ΖΥΜΗ ΜΠΡΙΖΕ
Αν δεν θέλετε αυγό στην ζύμη τότε πάμε στην ζύμη Choux (για σουδάκια!)
Υλικά για ταρτιέρα 28 εκ. απλή
- 250γρ αλεύρι μαλακό (για μπισκότα)
- 10γρ baking powder
- 100γρ νερό
- 50γρ ελαιόλαδο
- 50γρ βούτυρο
- λίγο αλάτι + 50γρ ζάχαρη λευκή, για τη γλυκιά ζύμη
- 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι, για την αλμυρή ζύμη
Πώς γίνεται
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω.
Βάλτε σε κατσαρόλα να βράσει το νερό, λάδι, βούτυρο. Θέλει 2′.
Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking (προσθέστε αλάτι και ζάχαρη αναλόγως), σβήστε τη φωτιά και ρίξτε τα στέρεα υλικά μέσα στα υγρά. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Η ζύμη ενώνεται πολύ εύκολα και φουσκώνει στα χέρια σας γιατί το baking ενεργοποιείται με τη ζέστη.
Βγάλτε από την κατσαρόλα στον πάγκο και ενώστε την καλύτερα. Δεν χρειάζεται να την κάνετε ομοιογενή όπως κάνουμε στη ζύμη μπριζέ. Απλώστε τη ζύμη σε ταρτιέρα ή σε ταψάκι, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας. Η ζύμη υπακούει σε όποιο σχήμα της δώσετε. Αν θέλετε μπορείτε να τσιμπήσετε τα πλαϊνά για να κάνετε διακοσμητικά σχέδια.
Τρυπήστε τη βάση πολλές φορές με ένα πηρούνι.
Απλώστε αντικολλητικό χαρτί που να καλύπτει και τα πλαϊνά και γεμίστε με ξερά φασόλια. Θέλουμε βάρος για να μην φουσκώσει η βάση και να έχουμε χώρο για τη γέμιση. Βάλτε να ψηθεί, πρώτη σχάρα από κάτω για 15λεπτά.
Βγάλτε προσεκτικά το χαρτί με τα φασόλια και αφήστε να ψηθεί για άλλα 15 λεπτά, αν πρόκειται να βάλετε γέμιση που θα χρειαστεί ψήσιμο.
Αν θέλετε να γεμίσετε με κρύα κρέμα για το ψυγείο, τότε ολοκληρώστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η τάρτα.
Γεμίστε την τάρτα με όποια υλικά θέλουν ψήσιμο και ξαναβάλτε την στο φούρνο για άλλα 20-30 λεπτά ανάλογα με τα υλικά σας. Αφήστε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε με μια τέλεια πράσινη σαλάτα
πηγη www.tastefull.gr