Πώς φτιάχνουμε το υπέροχο γυαλιστερό ζελέ που καλύπτει τις τάρτες με φρούτα!
Υλικά:
200 γρμ. νερό
200 γρμ. ζάχαρη
60 γρμ. γλυκόζη
2 – 3 σταγόνες λεμονιού
2 φύλλα ζελατίνης (3,2 γρμ. περίπου)
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε τη ζελατίνα σε κρύο νερό να μουσκέψει.
2. Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε στη φωτιά, και τα ανακατεύουμε
ώσπου να αρχίσει να βράζει. Αφήνουμε να βράσει μισό λεπτό, και προσθέσουμε τη γλυκόζη συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
3. Στραγγίζουμε καλά τα 2 φύλλα ζελατίνης, τα ρίχνουμε στο σιρόπι και ανακατεύουμε.
4. Προσθέτουμε τις σταγόνες λεμονιού, σβήνουμε το μάτι, και το αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό επάνω στο μάτι ανακατεύοντας αργά.
4. Προσθέτουμε τις σταγόνες λεμονιού, σβήνουμε το μάτι, και το αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό επάνω στο μάτι ανακατεύοντας αργά.
5. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει, και το βάζουμε σε ένα βαζάκι.
6. Το τοποθετούμε στο ψυγείο να ζελεδοποιηθεί, και να πάρει τη σωστή του πηκτικότητα.
Περίπου μετά από 2 ώρες είναι έτοιμο. Διατηρείται πολύ καιρό, αν το φυλάξουμε με σωστές συνθήκες.
6. Το τοποθετούμε στο ψυγείο να ζελεδοποιηθεί, και να πάρει τη σωστή του πηκτικότητα.
Περίπου μετά από 2 ώρες είναι έτοιμο. Διατηρείται πολύ καιρό, αν το φυλάξουμε με σωστές συνθήκες.
Σημειώσεις
Tips:
1) Αν το θέλουμε πιο πηχτό για ιδιαίτερες χρήσεις, τότε προσθέτουμε μισό φύλλο, και λιγότερο, ζελατίνη.
2) Αν θέλουμε να διακοσμήσουμε μεγάλες επιφάνειες, τότε καλό θα ήταν να μην το αφήσουμε να παγώσει αρκετά, ώστε να μπορούμε να το απλώσουμε πιο άνετα. Κατόπιν το παγώνουμε να έρθει στη σωστή πηκτικότητα.
Βασικά μπορούμε να το διαχειριστούμε όπως εμείς θέλουμε, απλά την κατάλληλη ώρα.
3) Αν μετά πό μερικές μέρες στο ψυγείο, έχει ζελεδοποιηθεί αρκετά, ζεσταίνουμε ελαφρώς σε μπεν μαρί την ποσότητα που θέλουμε, και αφού το χρησιμοποιήσουμε, το ξαναπαγώνουμε
4) Ζελατίνη χρησιμοποιούμε το φακελάκι των σούπερ μάρκετ των 10 γρμ. που έχει 6 φύλλα. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα άλλου μεγέθους, ζυγίστε 3,2 γρμ.
1) Αν το θέλουμε πιο πηχτό για ιδιαίτερες χρήσεις, τότε προσθέτουμε μισό φύλλο, και λιγότερο, ζελατίνη.
2) Αν θέλουμε να διακοσμήσουμε μεγάλες επιφάνειες, τότε καλό θα ήταν να μην το αφήσουμε να παγώσει αρκετά, ώστε να μπορούμε να το απλώσουμε πιο άνετα. Κατόπιν το παγώνουμε να έρθει στη σωστή πηκτικότητα.
Βασικά μπορούμε να το διαχειριστούμε όπως εμείς θέλουμε, απλά την κατάλληλη ώρα.
3) Αν μετά πό μερικές μέρες στο ψυγείο, έχει ζελεδοποιηθεί αρκετά, ζεσταίνουμε ελαφρώς σε μπεν μαρί την ποσότητα που θέλουμε, και αφού το χρησιμοποιήσουμε, το ξαναπαγώνουμε
4) Ζελατίνη χρησιμοποιούμε το φακελάκι των σούπερ μάρκετ των 10 γρμ. που έχει 6 φύλλα. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα άλλου μεγέθους, ζυγίστε 3,2 γρμ.
φωτογραφία Lurpak Παρλιάρος