Τάρτα με κοτόπουλο σκεπαστή (σαν μπουρέκι)
Υλικά για την ζύμη
- 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γραμμ. βούτυρο από το ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια
- 2 κουταλάκια του καφέ αλάτι
- 1 κουταλάκι του καφέ ζάχαρη
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές σφαιροειδές μείγμα (μπάλα), σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να χαλαρώσει στο ψυγείο για μία ώρα. Βγάζουμε από το ψυγείο και απλώνουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε κομμάτια και μοιράζουμε στις φόρμες (ανάλογα τι φόρμες έχετε, θα κάνετε την τάρτα ή σε μια μεγάλη ή σε δύο μικρές)
Το πάχος της ζύμης δεν πρέπει να ξεπερνά το μισό εκατοστό.
Μην ξεχνάμε ότι η τάρτα θα πρέπει να βγει από τη φόρμα της και να είναι σταθερή ώστε να τρώγεται με το χέρι.
Καλύπτουμε τη ζύμη με λαδόκολλα, τοποθετούμε ξερά όσπρια για να κρατάνε τη ζύμη και να μη φουσκώσει και ψήνουμε στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά σε θερμοκρασία 180 βαθμούς. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να ηρεμήσει – κρυώσει.
Παρασκευή της γέμισης:
- 2 μπούτια κοτόπουλο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ½ κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
- 1 κούπα τριμμένο τυρί (δοκιμάστε το «Κασκαβάλι Λήμνου»)
- 1 αυγό
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Η βασική διαφορά της γέμισης από την οθωμανική συνταγή είναι τα αρωματικά φυτά και το τυρί. Βράζω το κοτόπουλο σε λίγο νερό, μαζί με το κρεμμύδι μέχρι που να κρατάει μεν, να είναι ψημένο δε. Χρησιμοποιώ το μπούτι από το κοτόπουλο, γιατί το κρέας είναι πιο νόστιμο.
Αφού βγάλω το κοτόπουλο από τη φωτιά, το αφήνω να κρυώσει και μετά αφαιρώ προσεκτικά την πέτσα, γιατί θα την χρησιμοποιήσω για τη σκέπη. Με το χέρι μαδάω τα μπουτάκια. Προσοχή: τα κομμάτια του κοτόπουλου πρέπει να είναι μεσαίου μεγέθους ώστε να καταλαβαίνεις ότι τρως κοτόπουλο και όχι μια άμορφη μάζα που θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Σε χωριστό σκεύος τοποθετώ το κρεμμύδι για να κρυώσει.
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και προσθέτω το μείγμα στις φόρμες. Καλύπτω με την πέτσα και φουρνίζω για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Στα τελευταία πέντε λεπτά ανεβάζω την θερμοκρασία στο 200 για να πάρει χρώμα η σκέπη.
Μετά το ψήσιμο, βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να ηρεμήσει η τάρτα για 10 περίπου λεπτά.
πηγη kifisia-life.gr