Μια νηστίσιμη συνταγή για ΕΛΙΟΠΙΤΑΚΙΑ – ΕΛΙΟΨΩΜΑΚΙΑ
Υλικά
- 200ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου ½ κιλό και κάτι)
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γρ ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι κομμένες **
- 4 κουταλιές σούπας ξερό τριμμένο δυόσμο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
**αν θέλετε αυτά τα 100 γρ, τα αντικαθιστάτε με ότι άλλο θέλετε
Εκτέλεση:
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ρηχό ταψί του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού με το ελαιόλαδο και το αλάτι και σταδιακά προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να δημιουργήσουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια αλλά να είναι μαλακή και εύπλαστη. Σε ένα άλλο σκεύος βαθύ, ρίχνουμε τις ελιές , το δυόσμο και το κρεμμύδι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά. Παίρνουμε με το χέρι μια μικρή ποσότητα ζύμης και την κάνουμε μπαλίτσα. Την πατάμε μέσα στο χέρι μας να ανοίξει και γεμίζουμε με ένα κουταλάκι από την γέμιση. Κλείνουμε το πιτάκι καλά με το χέρι μας και πατάμε με τα δάχτυλά μας να μην μείνουν κενά και ανοίγματα. Τοποθετούμε τα ελιοπιτάκια με μικρή απόσταση το ένα από το άλλο μιας και δεν φουσκώνουν και τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι, αν φυσικά θέλουμε! Τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου χωρίς να περιμένουμε να ροδίσουν πολύ.
πηγή talcmag.gr