Υλικά συνταγής
- 1 ποτήρι λάδι (½ ελαιόλαδο+½ ηλιέλαιο ή περισσότερο ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση)
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού + ½ πορτοκαλιού το ξύσμα
- 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
- 1 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο
- 2-2 ¼ περίπου ποτήρια νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ + 1 κοφτή κ.γ. σόδα διαλυμένη μέσα σε λίγο από το χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες
- 1/2 φλ. τσαγιού καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια
Εκτέλεση συνταγής
-
Με έναν αυγοδάρτη ή το μίξερ χειρός κτυπάμε καλά το λάδι, την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού (κρατάμε λίγο χυμό για να διαλύσουμε τη σόδα) μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και ομογενοποιηθεί το μείγμα.
-
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν κοσκινισμένα, (όσο πάρει, προκειμένου να έχετε ένα σχετικά υδαρές μείγμα) [*] και όλα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις σταφίδες και τα καρύδια, και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνουμε και τις σταφίδες [**] και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν.
-
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο πυρέξ 20×30 εκ. (ή αντίστοιχο στρογγυλό) και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40-45 λ (βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του γλυκού και αν βγει στεγνό είναι έτοιμο).
-
Βγάζουμε τη φανουρόπιτά μας από το φούρνο και μόλις κρυώσει τη πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με ζάχαρη άχνη.
[*] Αν το μείγμα γίνει πολύ πηχτό προσθέστε 2-3 κ.σ. νερό να είναι σχετικά υδαρές και όχι πολύ σφιχτό.
[**] Για να μη πάνε- λόγω βάρους – οι σταφίδες στο “πάτο” του ταψιού, βρέχετε τα χέρια σας και τις νοτίζετε ελαφρώς. Μετά τις ρίχνετε σε σκεύος με λίγο αλεύρι και τις ανακατεύετε να καλυφθούν με το αλεύρι. Με τη βοήθεια ενός κόσκινου αφαιρείτε το πλεονάζον αλεύρι και τις ρίχνετε στο μείγμα.
πηγη sintayes.gr