Υλικά
1 συσκευασία αλεύρι φαρίνα κόκκινη (που φουσκώνει μόνο του)
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο
2 κουταλ.του γλυκού μπέικιν
χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι και το ξύσμα του
2 χούφτες καρυδόψυχα (χοντροτριμμένη στο μούλτι)
1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανάβουμε πρώτα το καντηλάκι και καθώς τη φτιάχνουμε “μελετάμε” αυτό που ζητάμε από τον Άγιο Φανούριο να μας φανερώσει:
“Άγιε Φανούρη, δοξασμένο το όνομά σου. Φανέρωσέ μου ————– κι εγώ θα προσφέρω αυτή την πίτα για τη συγχώρεση της μανούλας σου και της αδελφής σου”.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα στέρεα υλικά μαζί. Σε ένα άλλο ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί.
Έπειτα σιγά-σιγά ρίχνουμε τα στέρεα υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη και ομοιογενής μαλακιά ζύμη.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μικρό ταψάκι (διαμέτρου 28 cm), βάζουμε τη ζύμη, την στρώνουμε με το χέρι μας και ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς για μισή ώρα περίπου ή στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς (ελέγχουμε αν ψήθηκε με οδοντογλυφίδα).
(Προαιρετικά μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα)
Μόλις ψηθεί η πίτα δεν την κόβουμε, την πάμε στην εκκλησία στον εσπερινό (κατά τις 5 – 6 το απόγευμα). Μόλις ευλογηθεί η πίτα την κόβουμε και την μοιράζουμε στους πιστούς λέγοντας “για τη συγχώρεση της ψυχής της μάνας και της αδελφής του Αγίου Φανουρίου”.
Λίγα μυστικά ακόμα
Φροντίζουμε τα καρύδια να είναι φρέσκα γιατί ταγκιάζουν εύκολα.
φωτό ενδεικτική από το διαδίκτυο