από την καλή μας φίλη Σαββατούλα Χατζημιχαηλιδου
1,5 νεροποτηρο μεγαλο παγωμενο νερο ή σουρωτη
1φιλτζανακι του καφε ελαιόλαδο
1κ.γ αλατι
2κ.σ ξυδι
Αλευρι οσο παρει (χρειάζεται 1 κιλο συνολο περίπου)
Εγω χρησιμοποιω Μανα ,την κιτρινη σακουλα ή και κουλα.
200γρ βιταμ λιωμενο +μισο φ. σπορελαιο
Εκτέλεση
Σ ενα μπωλ ανακατευω τα υλικα μου, και προσθετω σιγα σιγα αλευρι,να γινει μια ζυμη ευπλαστη που να μην κολλαει στα χερια.
Ριχνοντας αλευρι στην επιφάνεια ζυμωνω 5-10λεπτα κι αφηνω να ξεκουραστει 30′,(αν εχω χρονο)
.Μετα χωρίζω τη ζυμη στα δύο .
Το καθε κομματι το χωριζω σε 5-6 μικροτερα κομματια και τα κανω μπαλακια .
Ανοιγω μικρα φυλλαρακια,οσο ενα πιατο φαγητου(βαζω αλευρι πρωτα στο πιατο)και στοιβαζω τα φυλλαρακια το ενα πανω στο αλλο αλοιφοντας με μπολικο βουτυρολαδο.
Θα γινουν δυο πιατα με 5-6φυλλατακια το καθενα ,ενα για πανω κι ενα για κατω.
Βαζω αλεύρι απο πανω και τα τυλιγω με σελοφαν.
Τα βαζω ή στην καταψυξη για 15′ περιπου ή στο ψυγειο για κανενα μισαωρο για να παγωσει ξανα το βουτυρο
.Ανοιγω τωρα με μεγάλο πλαστη τα φυλλα μου ενα κατω κι ενα πανω απο τη γεμιση και βουτυρωνω με το βουτυρο που εχω και το ταψι και το φυλλο το πανω .
Ψηνω την πίτα στους 180στον αερα στην κατω σχάρα.
Καλη επιτυχια
(βάζετε ότι γέμιση θέλετε στην πιτα)