Αλμυρή γαλατόπιτα με κόθρο-κρίσνικ!
“Παραδοσιακή, ανοιχτή γαλατόπιτα, ιδιαίτερης τεχνικής, με το λεγόμενο «κρίσνικ», όπως λέγεται ο κόθρος στη τοπική διάλεκτο της Μακεδονίας.”
δημοσιεύθηκε Τετάρτη, 12 Ιούνιος 2013 από Έλσα στο mageirikesdiadromes.gr
Για τη ζύμη:
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 3-4 κ.σ.σπορέλαιο
- αλάτι
- 1 κ.σ. ξύδι
- 3 1/2 – 4 ποτήρια αλεύρι
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό γάλα
- 4 αυγά
- Για όλη τη πίτα χρειάζεται 1 φλ.τσ.σπορέλαιο
- και 250γρ.τυρι για το κόθρο
Οδηγίες
- Ζυμώνεις όλα μαζί τα υλικά για το ζυμάρι . Σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις μισή ώρα να ξεκουραστεί το ζυμάρι.
- Στη συνέχεια χωρίζεις τη ζύμη σε 6 μέρη τα οποία κάνεις μπαλάκια, τα βάζεις στο λεκανάκι σκεπασμένα να μη ξεραθούν όσο ανοίγεις τα φύλλα.
- Ανοίγεις ένα φύλλο όσο είναι ο πάτος του ταψιού και το απλώνεις στο λαδωμένο ταψί, κάνεις το ίδιο με ένα ακόμη φύλλο. Τώρα ανοίγουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε και τρίβουμε τυρί, τυλίγουμε σε ρολό ,το σουρώνουμε και το βάζουμε στο ταψί να κάνουμε το κόθρο. Κάνουμε το ίδιο με ακόμη δύο φύλλα.
- Τέλος ανοίγουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε ελαφρώς και το ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Όταν το βγάλουμε το σπάμε σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στο ταψί.
- Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και λίγο αλάτι. Ρίχνουμε το γάλα και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς ώσπου να πάρει χρώμα ,χρειάζεται περίπου 1 ώρα.