Γαριδόπιτα Ιθάκης!
Τέλεια συνταγή, συναρπαστική γεύση!
Συστατικά:
Για τη ζύμη φύλλο:
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο προζύμι
- λίγο αλάτι
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό μικρές γαρίδες (ή γαύρο αν θέλετε)
- ¾ φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 2 ώριμες ντομάτες, χωρίς φλούδα και στα κουκούτσια
- 200 γρ. σκληρό τυρί ή φέτα σκληρή
- 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
- λίγο αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη του φύλλου, ρίχνουμε λίγο νερό και τα δουλεύουμε ως ότου η ζύμη να γίνει σφιχτή και ομοιογενή. Χωρίζουμε την στα δύο και ανοίγουμε με πλάστη σε 2 λεπτά φύλλα. Κόβουμε τα κεφάλια των ψαριών, τα πλένουμε καλά και τα αλατίζουμε στο σουρωτήρι. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τα 2 κομμάτια της ζύμης να κολλήσουν στα άκρα. Βάζουμε τα ψάρια ακτινωτά στο ταψί, τα πασπαλίζουμε με πιπέρι και ρίχνουμε από πάνω το κρεμμύδι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη του φύλλου, ρίχνουμε λίγο νερό και τα δουλεύουμε ως ότου η ζύμη να γίνει σφιχτή και ομοιογενή. Χωρίζουμε την στα δύο και ανοίγουμε με πλάστη σε 2 λεπτά φύλλα. Κόβουμε τα κεφάλια των ψαριών, τα πλένουμε καλά και τα αλατίζουμε στο σουρωτήρι. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τα 2 κομμάτια της ζύμης να κολλήσουν στα άκρα. Βάζουμε τα ψάρια ακτινωτά στο ταψί, τα πασπαλίζουμε με πιπέρι και ρίχνουμε από πάνω το κρεμμύδι.
Τρίβουμε τις ξεφλουδισμένες ντομάτες, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τα βάζουμε πάνω από τα κρεμμύδια. Τα Καλύπτουμε τα με τυρί και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι. Γυρίζουμε το φύλλο και το τυλίγουμε και ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, αντιστάσεις