Η Μακεδονική κουζίνα είναι η κουζίνα του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας στην βόρεια Ελλάδα. Η σύγχρονη κουζίνα της Μακεδονίας έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την γενικότερη ελληνική, την βαλκανική και την μεσογειακή κουζίνα. Περιλαμβάνει και φαγητά που ανάγονται στο οθωμανικό παρελθόν της περιοχής. Λόγω της μακρόχρονης παρουσίας των Ποντίων, των Βλάχων, των Σλάβων, των Αρμενίων και των Εβραίων Σεφαρδιτών στην περιοχή, η μακεδονική κουζίνα περιλαμβάνει διάφορα φαγητά προερχόμενα από αυτές τις ομάδες.
Μια συνταγή είναι και αυτή, σπεσιαλιτέ Καβάλας!
Γαύρος τυλιχτός σε κληματόφυλλα
Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1 κιλό γαύρος
Κληματόφυλλα (όσα είναι οι γαύροι)
Λίγο σκόρδο κομμένο σε φέτες
3 μικρές πιπεριές τσίλι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι θυμάρι
Χυμό λεμονιού από τρία λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
Κληματόφυλλα (όσα είναι οι γαύροι)
Λίγο σκόρδο κομμένο σε φέτες
3 μικρές πιπεριές τσίλι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι θυμάρι
Χυμό λεμονιού από τρία λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
Για τη γαρνιτούρα
½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
¼κ κουταλιά της γλυκού κύμινο
¼ κουταλιά της γλυκού κάρυ
2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 ντομάτα χωρίς τους σπόρους κομμένη σε κυβάκια
2 ½ πιπέρια πράσινη χωρίς τους σπόρους κομμένη σε κυβάκια
1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
¼κ κουταλιά της γλυκού κύμινο
¼ κουταλιά της γλυκού κάρυ
2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 ντομάτα χωρίς τους σπόρους κομμένη σε κυβάκια
2 ½ πιπέρια πράσινη χωρίς τους σπόρους κομμένη σε κυβάκια
1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
Εκτέλεση:
Μία σπιτική παραδοσιακή συνταγή που αξίζει τον κόπο και το χρόνο!
Μία σπιτική παραδοσιακή συνταγή που αξίζει τον κόπο και το χρόνο!Κόβουμε το κεφάλι, βγάζουμε τα εντόσθια και πλένουμε πολύ καλά τον γαύρο. Τον στραγγίζουμε και τον αλατίζουμε ελαφρά. Τυλίγουμε το κάθε ψάρι με ένα κληματόφυλλο και τα τοποθετούμε σε πυρεξ.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το νερό και περιχύνουμε τον γαύρο. Ρίχνουμε από πάνω το σκόρδο και τις πιπεριές και πασπαλίζουμε με ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι. Kαλύπτουμε τον γαύρο με φέτες λεμονιού και σκεπάζουμε την επιφάνεια με ένα χοντρό πιάτο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Για τη γαρνιτούρα
Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε, τοποθετείτε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο για να ενωθούν οι γεύσεις και δοκιμάστε το με τον γαύρο.
Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε, τοποθετείτε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο για να ενωθούν οι γεύσεις και δοκιμάστε το με τον γαύρο.
πηγη sidagi.gr