ντολμαδάκια με κιμά
• 1/2 κιλό κληματόφυλλα
• 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
• 3/4 κούπας κρεμμύδι τριμμένο
• 1/2 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 κούπας άνηθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1/2 κούπας ρύζι Καρολίνα
• αλάτι, πιπέρι
• 1 κούπα λάδι
• 1 κούπα νερό βραστό
• 1/4 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
• 2 αυγά
• 1/2 κούπας χυμό λεμονιού
Πλύντε τα κληματόφυλλα κι αφαιρέστε τα κοτσάνια. Ζεματιστέ τα βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει 2′-3′ και στραγγιστέ τα. (αλλιώς χρησιμοποιείτε έτοιμα εμπορίου)
Στρώστε μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας κι αραδιαστέ τα ντολμαδάκια το ένα πλάι στο άλλο σε σειρές. Στο στάδιο αυτό μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο, σκεπαστέ τα ντολμαδάκια μ’ ένα πιάτο που να χωράει στην κατσαρόλα και προσθέστε το βραστό νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράστε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσουν τα ντολμαδάκια και να μείνουν με πολύ λίγο ζουμί.
Σ’ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά τ’ αυγά μ’ ένα πιρούνι κι ανακατέψτε τα με το χυμό λεμονιού ρίχνοντας τον λίγο-λίγο, Κατόπιν ρίξτε κι ανακατέψτε στο αυγολέμονο λίγο από το ζουμί του φαγητού, ρίχνοντας το κουταλιά – κουταλιά και περιχύστε μ’ αυτό τα ντολμαδάκια κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά, ώστε να πάει παντού το αυγολέμονο. Αν προτιμάτε, φτιάξτε αυγολέμονο κρέμα. Αφήστε το φαγητό να σταθεί 15′, πριν το σερβίρετε. Τρίψτε στην επιφάνεια λίγο φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά.
* Οι παραδοσιακές παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.