Πίτα χωρίς φύλλο με κολοκύθι πράσινο
«Γκόλιο» σημαίνει γυμνό, η πίτα πήρε την ονομασία αυτή γιατί είναι φτιαγμένη χωρίς φύλλο, επομένως γυμνή. Θεωρούταν μία εύκολη πίτα, που γινόταν με υλικά που υπήρχαν πάντα σε κάθε σπίτι της εποχής εκείνης.
Υλικά:
1 κιλό κολοκυθάκια
4 αυγά
1 ½ φλιτζάνι γάλα
1 κουταλάκι μπέικιν
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια από το πράσινο μέρος τους, τα τρίβουμε, τα ανακατεύουμε με το αλάτι και αφήνουμε να στραγγίσουν.Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το αλεύρι, το μπέικιν και αν θέλουμε προσθέτουμε και επιπλέον αλάτι και πιπέρι.Στη συνέχεια, στύβουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα προσθέτουμε στο μείγμα.Λαδώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να ρίξουμε μέσα το χυλό.Τέλος, ρίχνουμε πάνω στο χυλό λίγο λάδι και λίγο αλεύρι. Ψήνουμε στους 180oC για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.