Κουρμπάνι με αρνί! (σπεσιαλιτέ Θράκης)
Μαγειρευόταν συνήθως του Αγίου Γεωργίου ή το Πάσχα. Είχε θρησκευτική έννοια σαν τιμή στον Άγιο Γεώργιο. Έπρεπε να φαν όλοι για αυτό χρησιμοποιούσαν πολύ το ψωμί. Συνοδευόταν με αριάνι ή ξινόγαλο
Υλικά:
2 ½ κιλά αρνί
1 ½ κιλό μπαγιάτικο ψωμί (ή 2 φλ.τσ. ρύζι για σούπα)
3 ματσάκια πράσινα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι δυόσμο
2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
200 γραμ. φυτίνη
πάπρικα, μαυροπίπερο, αλάτι, κόκκινο πιπέρι καυτερό
Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας, το βουτυρώνουμε με 100 γραμ. φυτίνη, το αλατοπιπερόνουμε και το τοποθετούμε στον φούρνο στους 200οCγια 30 λεπτά.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 150οC, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και το ψήνουμε για 2 ώρες.
Σε μεγάλο μπολ ψιλοκόβουμε το ψωμί προσθέτοντας το πράσινο τμήμα από τα 2 ματσάκια κρεμμυδάκια μαζί με το μισό δυόσμο και ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε το άσπρο τμήμα των 2 κρεμμυδιών και ολόκληρο το τρίτο ματσάκι και τα σοτάρουμε με την υπόλοιπη φυτίνη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον υπόλοιπο δυόσμο και την πάπρικα καθώς και 2 φλιτζάνια ζωμό από το ψημένο κρέας. Αφού πάρουν μία βράση προσθέτουμε το γάλα και το αποσύρουμε από την φωτιά.
Τέλος ραντίζουμε τον ζεστό ζωμό σιγά – σιγά στο μπολ με το ψωμί ανακατεύοντας συνέχεια ώστε να γίνει ένα μίγμα και το αδειάζουμε σ’ ένα ταψί. (ή προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε)
Τοποθετούμε από πάνω το αρνί ρίχνουμε από πάνω λίγο κόκκινο πιπέρι και το αφήνουμε στο φούρνο για μία ώρα περίπου στους 150οC, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
πηγή peevrou.eu, φωτο ενδεικτική από asproylas.gr