“Πετρίσιο”! Ο μπακλαβάς του Ορεινού Βάλτου!
(το μέρος που συναντιούνται οι νομοί της Ευρυτανίας, της Καρδίτσας, της Άρτας και της Αιτωλοακαρνανίας, στο “τετραεθνές”, όπως λένε την περιοχή οι ντόπιοι! Γλυκό πετρίσιο, γιατί πέτρα οι παλιοί Βαλτινοί έλεγαν το φύλλο.
Παραδοσιακός Μπακλαβάς
Υλικά:
500γρ φύλλο κρούστας
καρύδι τριμμένο
γαρύφαλλο σκόνη
κανέλα σκόνη
φρυγανιά τριμμένη
βούτυρο ή λάδι για τα φύλλα
Σιρόπι:
600ml νερό
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
ξύλο κανέλας
Διαδικασία:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο καρύδι, το γαρύφαλλο, την κανέλα και την τριμμένη φρυγανιά. Λιώνουμε το βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε αλλιώς το λάδι) και περνάμε το ταψί μας. Βάζουμε 6 φύλλα στον πάτο του ταψιού τα οποία τα έχουμε βουτυρώσει/λαδώσει μεταξύ τους. Βάζουμε λίγο από το μείγμα με το καρύδι. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα φύλλα μόνο που τώρα βάζουμε 2 φύλλα. Κάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να μας μείνουν 6 φύλλα τα οποία θα τα μπουν στο τέλος. Κόβουμε τον μπακλαβά μας σε κομμάτια σχήματος ρόμβου. Προαιρετικά βάζουμε από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο κάθε κομματιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, πάνω κάτω αντίσταση, για 45 λεπτά. Φτιάχνουμε το σιρόπι μας και σιροπιάζουμε όταν είναι ζεστά και ο μπακλαβάς και το σιρόπι μας.
πηγη valtosprovince.com