Φίλοι μου χθες έκανα ένα σιροπιαστό γλυκό που όμοιο δεν υπάρχει!
Βέβαια κυρίως μιλάω για την γέμιση την οποία την μελέτησα και την έκανα με πολλή έμπνευση!
Η βασική ιδέα είναι το έτοιμο φύλλο κρούστας που μέσα έχει γέμιση, ψήνεται και σιροπιάζεται.
Υλικά για 14 ρολάκια
Φύλλο κρούστας
150γρ. βούτυρο καλό (τύπου Κερκύρας) λιωμένο
Για την καταπληκτική γέμιση:
3/4 (600γρ) από ένα βάζο γλυκό του κουταλιού σταφύλι (θέλουμε όμως μόνο το γλυκό χωρίς το σιρόπι, άρα γύρω στα 400γρ καθαρό γλυκό χωρίς σιρόπι)
150 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
1 κ.γλ. γεμάτο μπείκιν
6-7 λεπτές φέτες τσουρέκι πολύ μπαγιάτικο και από το ψυγείο, περασμένο στο μούλτι
150 γρ. βούτυρο (ανάμεικτο φυτίνη+φρέσκο+lurpak) λιωμένο
100γρ. αμύγδαλο με φλούδα, περασμένα από το μούλτι
μπαχαρικό “ΣΜΥΡΝΙΟ” (που έχει μέσα όλα τα μυρωδικά από γαρύφαλλο, κανέλλα κλπ) αλλιώς θα βάλετε 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο και 2 κ.γλ. κανέλλα.
Τι κάνουμε
Εγώ τα τύλιξα σε μονό φύλλο αλλά καλύτερα να βάλετε 2 ανά τύλιγμα.
Ξεκινάμε με την γέμιση.
Με αυγογδάρτη (σύρμα) χτυπάμε δυνατά το λιωμένο χλιαρό βούτυρο με την ζάχαρη.
Μετά ρίχνουμε τα αυγά, και όλα τα υπόλοιπα.
Θα γίνει μια γέμιση ρευστή αλλά σταθερή. Αν δείτε ότι είναι πολύ νερουλή βάλτε λίγη φρυγανιά ή σιμιγδάλι ψιλό αλλά ΜΟΝΟ ΑΝ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ. Θα δείτε ότι βάζοντας την στο φύλλο, θα στέκεται και δεν θα απλώνει μέχρι τις άκρες.
Πάμε για το τύλιγμα.
Το ένα φύλλο κρούστας το κόβουμε στην μέση κατά μήκος (2 μακρουλές και φαρδιές λωρίδες)
Βουτυρώνουμε ελαφρά και βάζουμε 2ο φύλλο, επίσης βουτυρώνουμε ελαφρά. Βάζουμε μια πολύ γεμάτη κουταλιά γέμιση. Κλείνουμε πολύ προσεκτικά, σα να κάνουμε ντολμαδάκια.
Όσο μπορούμε σφιχτά.
Σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί βάζουμε τα ρολάκια.
Σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί βάζουμε τα ρολάκια.
Βουτυρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια τους.
Φουρνίζουμε στους 180, αντιστάσεις, για 30′.
Υπάρχει περίπτωση να βγει λίγη γέμιση, μην δώσετε σημασία, θα είναι η μεγάλη νοστιμιά που θα σας τρελάνει γιατί θα καραμελώσει έξω από τα ρολά!
Κάνουμε το σιρόπι, απλό.
1,5 ποτήρι του νερού ζάχαρη με 1,5 ποτήρι νερό. 1 ξυλάκι κανέλα
Βράζουμε για 3-4′ και μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι.